latinica  ћирилица
03/12/2017 |  14:33 | Аутор: РТРС

Вулин: УНМИК прекршио правило о статусној неутралности

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је одлуком о "укидању" Интерполове потјернице за Рамушем Харадинајем УНМИК прекршио правило о статусној неутралности.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Вулин је, реагујући на одлуку Комисије за контролу међународних потјерница у Лиону, која је усвојила приговор УНМИК-а против потјерница за Харадинајем и још 17 особа, оцијенио да би Србија због тога требало да потражи објашњење на сједници Савјета безбједности УН.

- Рамуш Харадинај је за Србију ратни злочинац, који ће кад-тад морати да одговара за своја дјела - рекао је Вулин новинарима у Нишу, гдје је присуствовао упућивању припадника Војске Србије у мировну мисију у Либану.

У ту мисију биће упућено 175 припадника Војске Србије, углавном припадника пјешадијске чете, али и штабних официра из Ниша, Прокупља, Куршумлије и Зајечара.

Они ће у наредних шест мјесеци у оквиру италијанског и шпанског контингента обезбјеђивати мир и раздвајати сукобљене стране у Либану.

Вулин је мировњацима предао заставу Србије и том приликом навео да српски војници у овом тренутку учествују у 10 мировних мисија, од којих је шест под окриљем УН.

Извор: СРНА