latinica  ћирилица
03/12/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Хамас упозорава на нову "интифаду"

Палестински исламистички покрет Хамас који под контроло држи Појас Газе позвао је на нову "интифаду" /устанак/ уколико Вашингтон призна Јерусалим као пријестоницу Израела и из Тел Авива пресели своју Амбасаду у тај град.

Амерички медији су сугерисали да би предсјендик Доналд Трамп сутра могао да испуни предизборно обећање о Амбасади САД која је као и већина страних мисија у Тел Авиву.

"Упозоравамо да смо против сличног потеза и позивамо палестински народ да оживи интифаду уколико се усвоји слична неоправдана одлука о Јерусалиму. Било каква одлука и пресељају Амбасаде био би флагрантан напад америчке администрације и Израелу би дао покриће за наставак злочина и јудаизацију града и његовог чишћења од Палестинаца", наводи се у саопштењу Хамаса.

Статус Јерусалима је кључно питање у израелско-палестинском сукобу. Израелци и Палестинци тврде да је Јерусалим њихова пријестоница и претходни мирнови преговори прекидани су због дискускија о томе да ли и како подијелити суверенитет над градом.

Посљедња палестинска "интифада" током које је погинуло око 3.000 Палестинаца и 1.000 Израелаца изазвана је посјетом лидера опозиције из редова крајње деснице Аријела Шарона комплексу у којем се налази џамија Ал Акса у Јерусалиму.

Извор: СРНА