latinica  ћирилица
02/12/2017 |  20:02 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Археолози открили мјесто искрцавања Цезарових легија у Британији

Археолози вјерују да су пронашли мјесто првог искрцавања Јулија Цезара на тлу данашње Британије, у Кенту. Вјерује се да се римски генерал искрцао у заливу Пеџвел у регији Танет. До сада је тачно мјесто искрцавања било непознато.

Оно се данас налази око километар унутар копна, али у Цезарово доба било је на обали, преноси Би-Би-Си.

Археолози тврде да се локација поклапа са Цезаровим описом по којем је видљива с мора, има велики отворени залив, а изнад ње је узвишење дио, односно брдо које је попут осматрачнице. Цезарова војска је на том мјесту одмах изградила мање утврђење, а научници са Универзитета Лејкестер тврде да су открили мјесто искрцавања.

Археолози су пронашли римско копље и грнчарију у оближњем селу Ебсфлит, а већина предмета датира из првог вијека пијре нове ере. Површина базе била је око 50 јутара, а њена главна намјена била је заштита Цезарове флоте, која је била извучена на обалу.

На самој локацији је пронађен одбрамбени јарак, што упућује на то да је ријеч о војном утврђењу. Облик јарка сличан је римским утврђењима у Алесији у Француској.

Прва Цезарова инвазија изведена 55. године пре нове ере била је неуспјешна обзиром на то да су Римљани наишли на снажан отпор тамошњих становника Брита, али идуће 54. године стање је било другачије.

Упркос томе, Цезар никад није успоставио окупационе снаге на британском тлу. Нјегово искрцавање у Кенту олакшало је Римљанима освајање дијелова Британије готово стотину година касније кад је почела стална римска окупација Велике Британије, која је укључивала Велс и дијелове Шкотске, а трајала је готово 400 година, преноси Хина.

Цезар се у Италију вратио као јунак након славног прелаза ријеке Рубикон 49. године прије нове ере, а да претходно није распустио војску, што је представљало увреду за римски Сенат.

Извор: Б92, радиосарајево.ба