latinica  ћирилица
02/12/2017 |  19:51 | Аутор: РТРС

Рахој: У случају нормализације доћи ће и привредни раст

Шпански премијер Маријано Рахој обећао је данас да би економски раст наредне године могао достићи три одсто, што је далеко више од предвиђеног, уколико се Каталонија врати у "нормалу".

Средином октобра, када су покушаји за остварење независности били у пуном замаху, централне власти су смањиле предвиђања за 2018. годину са 2,6 одсто на 2,3 одсто.

"Ако би се вратила нормалност, стабилност и мир ових 2,3 одсто наредне године биће три одсто", рекао је Рахој на састанку његове Народне партије у Матару недалеко од Барселоне.

Мадрид је расписао нове регионалне изборе за Каталонију 21. децембра након што је са власти уклоњена администрација бившег лидера Карлеса Пуђдемона и суспеднован је парламент.

Међународне агенције, укључујући Међународни монетарни фонд и Организацију за економски развој упозориле су на могућност кризе у Шпанији.

Каталонија даје око 20 одсто од шпанског бруто домаћег дохотка и стопа туризма, продаје нових аутомобила и малопродаја опале су у октобру непосредно након што је парламент прогласио независност.

Извор: СРНА