latinica  ћирилица
02/12/2017 |  18:04 | Аутор: РТРС

Аустријска штампа: Хрватска десница профитирала од самоубиства Праљка

Аустријски дневник "Стандард" објавио је велику анализу под насловом "Хрватска десница профитирала је од самоубиства ратног злочинца Праљка", у којој наглашава да хрватска Влада нема никакве правне опције како би успјешно покренула ревизију хашке пресуде херцеговачкој шесторки.
Слободан Праљак - Фото: Screenshot
Слободан ПраљакФото: Screenshot

На почетку текста описује се како су се у Мостару и Загребу палили лампиони у част Праљка, који се отровао у хашкој судници након што му је потврђена казна затвора од 20 година.

"Стандард" констатује да се "по реакцијама хрватских националиста на Праљкову смрт може погрешно закључити да дотични није ратни злочинац него светац".

"Своје претварање у икону Праљак је очито планирао", те је рачунао да ће његово самоубиство имати политичке посљедице, наводи лист.

Једна од њих је да хрватска Влада, како пише "Стандард", одбија прихватити пресуду херцеговачкој шесторки, иако је до сада пресуде из Хага поштовала.

Истиче се и да је премијер Андреј Пленковић, иначе "више умјерен него конзервативно-националистички политичар", почео говорити о неправедној пресуди те најавио "правне и политичке кораке", иако и сам зна да не може ништа учинити, преноси хрватски "Индекс".

То је за "Стандард" потврдио и портпарол Хашког суда, који наглашава да су све правне могућности исцрпљене.

У Хрватској се може чути мало рационалних гласова око пресуде херцеговачкој шесторки, а међу њима су бивши предсједник Иво Јосиповић и бивши министар спољних послова Весна Пусић, наводи аустријски лист.

Гласнији су, ипак, политичари које су од пресуде направили велико национално питање, попут предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић, која "већ сада скупља гласове националиста за реизбор 2019. године".

"Она је Праљка хвалила и прије пресуде и противно чињеницама устврдила да Хрватска није била агресор у БиХ. Томе се придружио и Пленковић, који је супротно истини изјавио да Србија није осуђена за удружени злочиначки подухват у Хагу", пише бечки лист.

Као најскандалознију изјаву "Стандард" издваја ону предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, вође "врло националистичке странке", који је рекао да је пресуда "злочин против свих представника хрватског народа у БиХ".

"Човић је експонент политике која никад није одустала од пројекта Херцег-Босне, чисто хрватског ентитета у БиХ, који је сада осуђен у Хагу", закључује "Стандард".

Аустријски лист подсјећа и да су војници Хрватске војске ратовали у БиХ као подршка ХВО-у те да на 111 година затвора осуђена херцеговачка шесторка нису били врховна инстанца Херцег-Босне него је то био први хрватски предсједник Фрањо Туђман те његов министар одбране Гојко Шушак.

"Пресуда је заправо позитивна за Хрватску", пише ""Стандард", "јер нуди потенцијал за суочавање са прошлошћу".

Извор: СРНА