latinica  ћирилица
02/12/2017 |  16:17 ⇒ 03/12/2017 | 11:34 | Аутор: РТРС

Трећи одред специјалне бригаде полиције допринио стварању Српске (ВИДЕО)

У Требињу је свечано обиљежено 25 година од оснивања Трећег одреда специјалне бригаде полиције-Херцеговина. Служен је помен и положено цвијеће на споменик припадницима полиције погинулим у Одбрамбено отаџбинском рату.
Специјална бригада - Фото: РТРС
Специјална бригадаФото: РТРС

Свечана академија у Културном центру била је прилика да се присутни подсјете на значај овог Одреда, његове успјехе, а посебно на припаднике који су живот дали борећи се у његовим редовима.

Ратни пут Трећег одреда Специјалне бригаде полиције-Херцеговина био је дугачак. Од Требиња до новог Града стизали су углавном голобради младићи бранећи свој народ и земљу.Кроз овај одред , од оснивања 1.децембра 1992. године прошло је више од стотину бораца. Живот за Републику Српску дало је њих 12. Многи су рањавани више пута и послије краћег опоравка враћали су се у свој одред, међу саборце.

"То је била једна мобилна бригада која се могла брзо покренути. Која је могла врло брзо доћи до свих крајева Републике Српске, на тачку гдје је било најтеже. Били сви врло млади. Скупљени сви млади на једном мјесту, можда смо зато били добри", истакао је предсједник ветерана Специјалног одреда Дејан Бодирога.

Иако бројно најмањи од свих девет у саставу специјалне бригаде полиције, Херцеговачки одред није био мање ефикасан, а ни мање успјешан. Није изгубио ни једну битку.

"Апеловао бих и на родитеље и школе, да убудуће дођу присуствују, овоме. Да и дјеца знају да је некада постојала ова елитна јединица у Херцеговини, која је пронијела славу херцеговачких ратника широм Републике Српске и дала велики допринос стварању Републике Српске. Створили смо је, имамо је и не дамо је никоме", додао је ратни замјеник команданта Херцеговачког одреда специјалне полиције Драган Радановић

Срећан сам и поносан што сам био командант овим храбрим борцима, истакао је генерал мајор Горан Сарић, ратни командант Специјалне бригаде полиције МУП а Републике Српске. Сарић је заједно за бројним представницима других одреда из састава ове полиције дошао данас у Требиње да заједно обиљеже јубилеј.

"Нека нас памте војнике који смо бранили свој нардо. Сви смо дали у складу са својим могућностима допринос да сачувамо свој народ и да се одбранимо од непријатеља и створимо Републику Српске. Због оних који су дали своје животе за слободу Херцеговине и Републике Српске, због њих највише треба да знају ратни пут Трећег одреда", додао је Сарић.

"Огроман је допринос ове јединице и потреба је да се сјећамо свих хероја. Није то фикција. Сваки дан их срећемо, несвјесни његовог херојства", изјавио је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Савчић је поручио да многи од њих и након показане части и херојства и сада воде посебну врсту борбе доказујући истину о догађајима у протеклом рату.Због тога, истиче, заслужују посебну врсту и поштовања и бриге.

Помену погинулим припадницима Трећег одреда специјалне бригаде полиције-Херцеговина од политичких личности Херцеговине присутвовали су градоначелник Требиња и начелник Љубиња. На свечаној академији остао је љубињски начелник. Остали политички представници овог дијела Херцеговине нису се појавили.