latinica  ћирилица
02/12/2017 |  15:53 | Аутор: РТРС

СДС: Китаровићева покушава да замагли истину

Српска демократска странка /СДС/ оцијенила је да је изјава предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је "историјска чињеница да је хрватски народ у БиХ прва жртва великосрпске агресије" одраз њеног осјећаја комплекса и прозиран покушај да се замагли истина.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

"Само особа без имало емпатије према туђим жртвама може негирати да је први злочин у БиХ почињен у Сијековцу и то од стране хрватске регуларне војске. Шта је убиство 70 Срба, цивила, а међу њима жена, дјеце и стараца, ако не злочин и агресија?", саопштено је из СДС-а.

У СДС-у питају "шта су за Китаровићеву масовне гробнице у Мркоњић Граду и да ли су за њу акције Хрватске војске `Јужни потез`, `Сана` и `Маестрал` - у којима је побијено више од 1.800 људи и протјерано више од 120.000 Срба, хуманитарне активности"?

"Током ових акција, које су биле наставак `Олује`, расељено је 120.000 људи. Шта је то ако није злочин и агресија?", наводе у СДС-у.

Ова странка позива Китаровићеву да пита Хрвате из Кисељака како су и захваљујући коме опстали у рату.

"Умјесто што се бави замјеном теза и покушајем сатанизације српског народа, Китаровићева би требало да се позабави проблемом повампирења усташтва, који Хрватску удаљује са пута модерних, демократских држава", истиче се у саопштењу.

У СДС-у сматрају да непримјерена реторика предсједника Хрватске првенствено наноси штету хрватском народу, посебно оном у БиХ, којег је због овакве политике Загреба сваки дан све мање и мање у БиХ.

Извор: СРНА