latinica  ћирилица
02/12/2017 |  15:02 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Актив жена СНСД: Жене нису информисане о заштитним мјерама у случају насиља (ВИДЕО)

Предсједник Актива жена СНСД-а Нада Тешановић рекла је данас у Теслићу да је постојећи Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској добар, али да у већини случајева жене жртве нису информисане о предвиђеним поступцима у случају насиља над њима.
Актив жена СНСД - Фото: РТРС
Актив жена СНСДФото: РТРС

"Имамо добар законски оквир са предвиђеним заштитним мјерама које омогућавају жртви да буде упозната са поступцима у случају насиља", рекла је новинарима Тешановићева, која у Теслићу присуствује Конференцији поводом Међународне кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља".

Она је подсјетила да је Закон о заштити од насиља у породици усвојен 2005. године, а дорађен 2012. године.

Тешановићева је указала на значај медија у информисању жена о њиховим правима и поручила да у случају било којег облика насиља, жртве се морају јавити институцијама које ће их адекватно заштити, и то полицији која прва долази на терен, центру за социјлани рад који пише рјешење за смјештај у сигурну кућу, до здравствених установа гдје ће се утврдити степен повреда и лијечење.

Она је навела да у Републици Српској постоје три сигурне куће, да трошкове смјештаја у износу од 70 одсто сноси Влада Републике Српске, а 30 одсто локална заједница у којој се сигурна кућа налази.

Тешановића је указала на проблем када по изласку из сигурне куће жртва није економски снажна да живи одвојено од насилника, на чијем рјешавању треба да буду подједнако ангажовани владин и невладин сектор.

Потпредсједник Актива жена из Изборне јединице пет Јасна Лукић каже да је циљ данашње конференције да се у свакој изборној јединици организују слична предавања како би се указао на овај друштвени проблем.

Она истиче да насиље није проблем само за жртве већ и за друштво и поручује да сви треба да пријаве насиље с обзиром да Република Српска има добро уређено законодавство из те области.

"Насиље над женама и дјецом не смије се толерисати, јер жене имају и морају имати основно људско право на живот без насиља", изјавила је Лукићева.

Конференцији поводом Међународне кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља" присуствује и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Конференцију је организовао је Актив жена СНСД-а, а одржава се у Бања Врућици, код Теслића.

Извор: РТРС/СРНА