latinica  ћирилица
02/12/2017 |  13:58 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Представљен пројекат о српском страдању у БиХ - "Душу нису убили"

У Бањалуци је данас представљен пројекат Удружења "Српско-руски мост" - "Душу нису убили", који се бави страдањем српског цивилног становништва у БиХ у 20. вијеку.
Бањалука: Представљен пројекат "Душу нису убили" - Фото: СРНА
Бањалука: Представљен пројекат "Душу нису убили"Фото: СРНА

Пројекат се састоји од двије књиге - "Затирања Срба у БиХ у 20. вијеку", аутора професора Драге Мастиловића и "Душу нису убили" Мире Лолић Мочевић, која је и аутор истоименог документарног филма.

У овим дјелима су свједочења 59 свједока, шест научних радника и историографски документи о српском народу и његова три страдања у два свјетска рата и посљедњем одбрамбено-отаџбинском.

- Радити на овом пројекту је било тешко због чињенице да је требало послушати јако потресна свједочења људи о ономе што су проживјели. Свијет, али и дио српске јавности, о тим патњама, нажалост врло мало зна, јер се дуго ћутало о страдањима из Првог и Другог свјетског рата - рекла је Мира Лолић Мочевић новинарима.

Она је истакла да је давно речено да је заборављено зло извориште новог зла.

- Нама се то десило 1992. године. Један од мојих саговорника је на питање – да ли постоји иједан европски народ који је страдао три пута у 20. вијеку, одговорио да не постоји. Јермени су страдали у Првом, Јевреји у Другом свјетског рату, али нико као Срби у БиХ није страдао три пута - рекла је Мочевићева.

Она је истакла да је ово је прича о страдању српских цивила, жена дјеце и стараца, који су убијани на кућном прагу и одвођени у логоре.

- Ово треба запамтити не у смислу да би се неко било коме некада светио, већ да се не заборави. Ако заборавимо жртве, ми их други пут убијамо, а према подацима српских историчара око милион српских цивила Срба у БиХ је страдало. То је страшан податак који се не смије заборавити и треба ући у уџбенике - рекла је Мочевићева и поручила да правде мора бити за све у БиХ.

Професор Драга Мастиловић је рекао да је ово један од најзначајнијих националних пројеката када је ријеч о Србима у БиХ.

- Ово је први покушај да се научно синтетизује страдање Срба у БиХ и да се покаже како је тај народ сатиран кроз цијели 20. вијек, да би на његовом крају био проглашен геницидним, иако се број Срба значајно смањио на овим просторима - рекао је Мастиловић новинарима.

Он је додао да слиједи друга фаза пројекта - превођење филма и књига на четири страна језика, како би се с тиме упознала европска и свјетска јавност.

- Моћи ће да увиде како су Срби од релативно већинског становништва у БиХ до 1971. године, дошли до тога да их на крају 20. вијека штити једино Република Српска као институционални облик без кога би у наредним деценијама били статистичка грешка, као Срби у Хрватској - рекао је Мастиловић.

Он је поручио да би будућност Срба на овој страни Дрине могла да постане неизвјесна ако се у овај пројекат не укључе све српске институције.

На промоцији пројекта Мире Лолић Мочевић и Драге Мастиловића су, у препуном Народном позоришту Републике Српске, говорили и рецензенти и професори Милош Ковић, Горан Латиновић и књижевник Михајло Орловић.

Пројекат су подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

Извор: СРНА