latinica  ћирилица
02/12/2017 |  09:09 ⇒ 03/12/2017 | 08:17 | Аутор: РТРС

Изетбеговић из буџета финансирао антисрпску пропаганду (ВИДЕО)

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић платио је из буџетске резерве одлазак чланова два бошњачка удружења у Хаг на изрицање пресуде некадашњем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, што је искориштено за антисрпску пропаганду, пише Глас Српске.

Према одлукама донесеним 3. новембра, Изетбеговић је дао готово 5.000 КМ из текуће буџетске резерве за ове намјене, које не спадају у хитне и ванредне нити представљају било какав пројекат, па је Савез логораша у БиХ добио 3.000 КМ, а Удружење жена жртава рата из Сарајева 1.800 КМ.

Глас Српске наводи да је исплата образложена као помоћ за организовање путовања у Хаг с циљем присуства изрицању првостепене пресуде генералу Младићу.

Новац из текуће резерве се, према Закону о финансирању институција БиХ, може користити за финансирање хитних и ванредних издатака и програма који нису уврштени у буџет, за финансирање трошкова међународних спорова и арбитража, нових институција које током фискалне године стекну статус буџетског корисника и као грантови непрофитним организацијама.

Изетбеговић је три пута ове године дао 21.500 КМ из буџетске резерве за меморијале посвећене његовом покојном оцу Алији, а лани је за исте намјене дао 8.000 КМ. Према писању овог листа, бошњачки члан Предсједништва БиХ је прошле године потрошио 120.000 КМ које је имао на располагању, тако што је новац подијелио углавном бошњачким удружењима проистеклим из протеклог рата, иако касу на нивоу БиХ пуни и Република Српска.

На те адресе отишло је више од 53.000 КМ, од чега је Институт за истраживање злочина против човјечности из Сарајева добио 20.000 КМ за пројекат "Музеј геноцида – геноцид над Бошњацима 1992/1995" у оквиру којег су изнесени фалсификовани подаци о жртвама у протеклом рату, а Србија и Срби оптужени за геноцид у цијелој БиХ.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић сматра недопустивим да се на тај начин злоупотребљава новац пореских обвезника из цијеле БиХ, па тиме и из Српске.

- Изетбеговић сматра да су у БиХ жртве само припадници једног, његовог народа, а да су друга два на овај или онај начин њих нападали - истакао је Продановић, те поручио да због низа злоупотреба треба укинути могућност оваквог трошења буџетског новца.

Извор: СРНА