latinica  ћирилица
01/12/2017 |  17:45 ⇒ 02/12/2017 | 09:09 | Аутор: РТРС

Вехабије у ГП БиХ добиле правну битку - Поништена забрана ношења браде (ВИДЕО)

Како треба да изгледа полицајац на граничном прелазу који први дочекује туристе на улазу у Републику Српску односно БиХ?
Вехабије на аеродрому Сарајево - Фото: РТРС
Вехабије на аеродрому СарајевоФото: РТРС

Ако је судити по јучерашњој одлуци Уставног суда БиХ путнике ће дочекивати не само обријани већ и брадати гранични полицајци. Тиме се, тумаче судије, омогућава право на приватан живот и слободу вјере службеницима Граничне полиције. Да ли то значи да ћемо у пракси имати између осталог и граничаре са препознатљивим вехабијским брадама у Граничној полицији нису жељели да коментаришу.

"Брадати" полицајци ускоро би могли постати реалност на аеродромима и граничним прелазима. Наиме, Уставни суд БиХ укинуо је члан Правилника о ношењу униформе припадника Граничне полиције БиХ који прописује да униформисани службеници обавезно брију браду.

Оспорени Правилник директор ГП БиХ Зоран Галић донио је 30 јануара ове године јер су се грађани жалили на неуредан изглед полицајаца који подразумјева и ношење браде. Неколицина граничара, симпатизера вехабијског покрета тада су напрасно се разбољела јер нису хтјели да се обрију. Услиједила апелација Сафета Софтића делегата СДА у Дому народа ПС БиХ након које је Уставни суд утврдио да су браде поново у моди.

Директор ГП БиХ Зоран Галић и његови сарадници не желе да се оглашавају јер како сазнајемо нису добили одлуку Уставног суда и њено образложење.



Годинама су медији упозоравали да је само на аеродрому у Сарајеву запослени граничари који са препознатљивим брадама одају припадност вехабијском покрету. Са таквом брадом Мирнес Вехаб сликао се 2014. године на граничном прелазу Градина код Козарске Дубице, чак је једном "брату по вјери" дозволио да клања у службеним просторијама ГП.

Полицајац са искуством и у предратном систему Радован Пејић каже да су се увијек поштовала правила о једнобразном изгледу припадника безбједносих структура и да је ношење браде поготово због вјере неприхватљиво.

- Мислим да полицајци у било којој служби бвезбједности да реда нарочито гранична полиција то је образ државе и на граници да видите сада са једном брадом оваком други са онаквом трећи без браде па ајмо онда увести и различите боје униформи - поручује Пејић.

Од бх безбједњака до сада једино огласио Драгана Мектић. Тврди да и поред одлуке УС неће бити омогућено ношење вехабијске или било које сличне браде припадницима ГП БиХ.Ипак остаје отворено питање да ли ће се примјером ГП повести и друге безбједносне службе и својим припадницима дозволити ношење браде?