latinica  ћирилица
01/12/2017 |  16:42 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Преминуо Здравко Маријанац, редовни професор ПМФ-а у пензији

Данас је у Бањалуци, након краће болести, преминуо др Здравко Маријанац, редовни професор Природно-математичког факултета у пензији.
проф. др Здравко Маријанац (фото:pmf.unibl.org) -
проф. др Здравко Маријанац (фото:pmf.unibl.org)

Функцију декана Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци обављао је од оснивања факултета 1996. године до 2002. године.

Здравко Маријанац  рођен је 1936. године у Јајцу. У дугом и богатом радном вијеку образовао је генерације младих географа. Био је члан Сената Републике Српске, члан Савјета за високо образовање у Републици Српској, члан првог Одбора за репродуктивно здравље и демографију при АНУРС-у, руководилац одјељења природних наука и уредник љетописа Матице Српске (за природне науке).

Један је од оснивача и први предсједник Географског друштва Републике Српске, покретач научних часописа и аутор неколико књига и великог броја научних радова из области географије. За свој допринос развоју друштва и науке добитник је више друштвених признања.

Комеморација у знак сјећања биће одржана у понедељак 04.12.2017.године у 11.00 часова у амфитетару Природно-математичког факултета Универзитета у Бањауци, а сахрана на Новом гробљу  у 14.00 часова.