latinica  ћирилица
01/12/2017 |  16:03 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Малешевић: Информатичким опремањем осавременити наставу у школама

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је реализација пројекта "Доситеј" била јединствена прилика да се информатичким опремањем школа у Српској осавремени настава и додао да је у плану наставак пројекта и у преостале 62 ове образовне установе.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић вјерује да наставници на прави начин користе ту опрему, те да она не служи само за "скупљање прашине", јер се ученици радују свим новим технологијама.

"Контролисаћемо школе које су добиле опрему, како бисмо утврдили колико се и на који начин та опрема користи", рекао је Малешевић, који је са министром просвете, науке и технолошког развоја Србије Младеном Шарчевићем у бањалучкој Основној школи "Иво Андрић" присуствовао наставном часу у оквиру овог пројекта.

Он је новинарима рекао да кориштење ове опреме од наставника захтијева детаљнију и бољу прирему часа, без кориштења писаних припрема.

"Планирали смо да и у преостале 62 школе у Српској уведемо програм `Доситеј`, а како ова технологија брзо стари, већ је неопходно и обнављати рачунаре у информатичким кабинетима", навео је Малешевић.

Шарчевић је рекао да се пројекти увођења нових технологија у школе реализује спорадично, те да има школа које су веома опремљене, док у другима тај процес није ни почео.

"То `шаренило` смо прошле године почели да сређујемо, увођењем тима е- просвета. Највећи успех је био покретање информатике као обавезног предмета, који је програмерски оријентисан", навео је Шарчевић.

Он је додао да је у ресорном Министарству оформљен и сектор који се бави свим дигиталним компетенцијама, те да је образовање за савремене технологије и електронске процесе у Србији у замаху.

Шарчевић је напоменуо да ће два министарства - Српске и Србије размијенити искуства у разним областима, те да ће допринос развоју ове области бити обостран.

Директор Основне школе "Иво Андрић" Жељка Опачић рекла је да је у овој школи седам учионица опремљено у оквиру пројекта "Доситеј", те да су ученици са великим задовољством прихватили увођење нових технологија.

"Ови часови су њима много занимљивији и прихватљивији и свакако се морамо прилагодити њиховим потребама", рекла је Опачићева.

Извор: СРНА