latinica  ћирилица
01/12/2017 |  15:56 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Шамац: Служен парастос за погинуле (ВИДЕО)

У Тишини код Шамца, служен је парастос за погинуле борце Војске Републике Српске и цивилне жртве рата из тог мјеста.
Парастос у Шамцу - Фото: РТРС
Парастос у ШамцуФото: РТРС

Испред централног спомен- обиљежја одржана је и комеморација жртвама фашизма у Другом свјетском рату. Првог децембра 1944. године, усташе су на обали Саве убиле 59 Срба из Тишине, међу којима и десеторо дјеце.

На централном спомен-обиљежју у Тишини уклесана су четири имена блиских сродника Луке Станојевића. У Одбрамбено отаџбинском рату погинуо му је брат Милорад, а на данашњи дан, прије 73 године, на обали Саве мучки су убијена његова оба дједа, неколико дана касније и прадјед.

- Они су директно одведени на Саву, на стријељање на овај дан и њих су одвели припадници усташке војске. А у овом рату изгубио сам брата који је такође уморен од стране хрватске војске, значи имамо податке да су војници били директно из осјечке бригаде, напомиње Станојевић.

Страшни злочин, када је у једном дану убијено 59 Срба, међу којима десеторо дјеце, никада не смије бити заборављен да се историја не би поновила, поручено је са комеморативног скупа у Тишини.

У знак сјећања на 128 бораца и жртава фашизма у Другом свјетском рату из Тишине, као и на десет бораца Војске РС и три цивилне жртве погинуле у Одбрамбено- отаџбинском рату, служен је помен у цркви Покрова Пресвете Богородице и испред централног спомен- обиљежја у том мјесту.