latinica  ћирилица
01/12/2017 |  14:09 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Лексици српског призренског језика награда "Павле и Милка Ивић"

Монографија Лексика српског призренског језика, аутора Тање Милосављевић, добитник је овогодишње награде "Павле и Милка Ивић" за најбољи рад из српске лингвистике, рекао је предсједник Одбора за додјелу овог признања Слободан Реметић.
Београд, Реметић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Београд, Реметић - конференција за новинареФото: СРНА

Академик Реметић рекао је да је ово прва монографија у србистици која се бави дијалекатском сликом свијета једног српског периферног урбаног говора од краја 19. до прве половине 20. вијека.

"Комбиновањем традиционалних и модерних метода Милосављевићева је дошла до комплексног, плуралистичког приступа изучавању лексичког значења у српском призренском говору", навео је Реметић.

Он је истакао да је у монографији приказано да дијалекатски рјечник представља аутентичну енциклопедију материјалне и духовне културе народа, с обзиром на то да је у народној ријечи најдубље и најпотпуније изражена историја народне културе и одражен национални карактер.

"Тим се језичким фактима веродостојно допуњује и употпуњује језичка слика света једне нације", нагласио је Реметић.

Он је рекао да аутору и издавачима ове монографије припада и заслуга за то што говор српске царске пријестонице постепено заузима у науци мјесто које му и припада.

Реметић је нагласио да су се чланови Одбора једногласно одлучили за ову монографију јер она припада двјема србистичким научним областима - лексикологији и дијалектологији.

Монографија Лексика српског призренског говора објављена је у најновијем Српском дијалектолошком зборнику, који издају Српска академија наука и уметности и Институт за српски језик. Зборник, који је 1905. године покренула Српска краљевске академије, најстарије је српско лингвистичко гласило.

Осим академика Реметића, у Одбору за додјелу ове награде су и академици Предраг Пипер и Срето Танасић, те предсједник Савеза славистичких друштава Србије Рајна Драгићевић.

Награда "Павле Ивић", коју је 2000. године установило Славистичко друштво Србије у част српског лингвисте и академика Павла Ивића, додјељује се једном годишње за најбољи рад из српске лингвистике објављен од 15. новембра претходне до 15. новембра текуће године.

Ово признање носи назив "Павле и Милка Ивић" од јануара 2011. године, након смрти академика Милке Ивић, супруге Павла Ивића.

Награду је од 2000. године добило 18 радова.

Извор: СРНА