latinica  ћирилица
01/12/2017 |  13:59 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Министри просвјете Србије и Српске о дуалном образовању (ФОТО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, након састанка са министром просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младеном Шарчевићем, у Бањалуци, да је Српска заинтересована за дуални систем образовања и да прати ефекте примјене овог система у Србији, која је ту област законски регулисала.
Бањалука, Малешевић - Шарчевић - Фото: СРНА
Бањалука, Малешевић - ШарчевићФото: СРНА

Малешевић је истакао да привредници у Српској траже више занатлија, већи обим практичне наставе, односно другачији приступ средњошколском образовању.

"На нама је да нађемо одређене начине како вратити ученика оној школи која ће му дати могућност да се запосли", рекао је Малешевић. Очекује да два министарства у наредном периоду раде на одређеним заједничким пројектима и рјешавању осталих важних питања, као што је двојни радни однос у систему образовања" рекао је Малешевић.

Шарчевић је рекао да је осам одсто ђака у средњим школама у Србији укључено у дуални систем образовања, који је користе земље од Португала до Кине. Он је напоменуо да се у Србији већ годину дана спроводе реформе које имају за циљ да повећају квалитет и ефикасност образовног система. Навео је да су рађене законске измјене, али и реформа гимназије која је у основи иста, али обогоћена новим, изборним програмима.

Дуално образовање представља модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у којем се путем теоријске наставе и вјежбе у школи и радом код послодавца, стичу компетенције у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења.

Министри су, након састанка у Административном центру Владе Српске посјетили бањалучку основну школу "Иво Андрић" гдје су присуствовали часу у оквиру пројекта "Доситеј".

Извор: СРНА, С. Личина/РТРС