latinica  ћирилица
01/12/2017 |  12:45 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Студентски парламент тражи рјешавање статуса наставника

Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву закључио је да је неопходно хитно приступити рјешавању питања радноправног статуса наставника запослених на том универзитету који имају засновани радни однос и на другим универзитетима и институцијама изван Републике Српске.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС


На редовној сједници Студентског парламента истакнуто је да двојни ангажмани наставника наносе озбиљну штету функционисању универзитета.

Двојни радни односи представљају вишегодишњи проблем када је ријеч о редовности и квалитету одржавања наставе и доступности професора у раду са студентима.

Огромни трошкови ангажмана професора који за свој рад добијају више плата доводе до финансијског исцрпљивања универзитета, а с друге стране, спречавају и онемогућавају запослење домаћих кадрова и развој универзитета.

- У вези са тим сматрамо да би регулисање ових питања универзитетима донијело вишемилионску уштеду и истовремено омогућило несметано функционисање универзитета и запослење већег броја домаћих младих кадрова, наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да су на Универзитету у Источном Сарајеву покренуте активности с циљем рјешавања радно-правног статуса свих наставника у двојном радном односу, Унија студената Републике Српске и Студентски парламент дају пуну подршку и очекују конкретне резултате у најскорије вријеме.

- Молимо све надлежне органе да у оквиру својих надлежности помогну рјешавању овог јако важног питања за статус високог образовања, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА