latinica  ћирилица
01/12/2017 |  12:37 | Аутор: РТРС

Љутити људи умиру раније и чешће су болесни

Уколико желите да живите дуже, не би требало да се љутите, односно требало би да научите да контролишете бијес и негативне емоције.
Бијес - Фото: илустрација
БијесФото: илустрација

У истраживању које је спровео Универзитет у Ајови наводи се да џангризави људи умиру раније, имају проблема са спавањем и многе друге здравствене потешкоће.

Љутити мушкарци стари између 20 и 40 година имају један и по пут већу шансу да умру 35 година раније од оних који су смирени.

Научници вјерују да се то дешава због одређеног броја фактора који су повезани са стресом. Адреналин који покреће стрес уништава ДНК, што може да проузрокује настанак смртоносних болести.

Због великог притиска у амигдали, дијелу мозга повезаног с инстинктом за преживљавање, 'љутице' су нервозне. Прецизније речено, када дође до љутње, амигдала "мисли" да је организам у опасности и шаље сигнал за повећање протока крви у удове и срце, због чега опуштање организма постаје скоро немогуће. Управо због тога љути људи често не могу да спавају.

Љутња изазива и главобоље. Емоције попут узбуђења или љутње повећавају испуштање хормона кортизола, адреналина и тестостерона. То доводи до повећања протока крви у мозак што узрокује отицање крвних жила и живаца који окружују мозак.

Бијес може да проузрокује и болести плућа. Научници с Харварда тестирали су плућа 2.000 мушкараца током осам година и утврдили су да су плућа испитаника који се често љуте у много горем стању.

Љутња вас такође чини анксиозним и депресивним. Хормони шаљу сигнале за бржи проток крви и повећава се број откуцаја срца, а напетост у мишићима расте. Долази и до напрезања неурона у хипоталамусу, центру за контролу стреса, због чега не може да дође до опуштања. Хормон среће серотоинин је знатно снижен.

Ове особе се и чешће разболијевају јер превише кортизола у организму доводи до поремећаја у равнотежи нивоа шећера у крви, притиска штитну жлијезду и смањује густину костију.

Осим свега наведеног, љутити људи имају већу шансу да оболе од срчаних обољења, имају проблеме с варењем и имају више бора, због чега изгледају старије него што јесу.

Стручњаци савјетују да не потискујете своја осјећања, већ да разговарате или пишете о њима како бисте избацили негативну енергију из себе и спријечили могуће посљедице које изазива бијес.

Извор: Б92, Klix.ba