latinica  ћирилица
01/12/2017 |  09:29 ⇒ 11:24 | Аутор: РТРС

Компанија Тесла пустила у рад највећу батерију на свијету

Највећа свјетска литиј-ионска батерија коју је направила компанија Тесла почела је производити струју у Јужној Аустралији.

Компанија "Тесла" активирала је данас највећу литијум-јонску батерију у свијету, како би стабилизовала електро-енергетску мрежу Аустралије првог дана љета.

Компанија је овим испунила обећање свог власника Илона Маска да ће батерија бити укључена у року од 100 дана или ће је Аустралија добити бесплатно.

"Јужна Аустралија је сада свјетски лидер у области кориштења обновљиве енергије по потреби", изјавио је премијер ове аустралијске државе Џеј Ведерхил.

"Тесла" је побиједио на тендеру за изградњу батерије од 129 мегавати за Јужну Аустралију, која има најразвијенији сегмент прикупљања енергије вјетра, али је у посљедњих 18 мјесеци доживљавала прекиде у испоруци електричне енергије.

Присталице ове идеје напомињу да електро-мрежа сада добија више од 40 одсто струје од енергије вјетра, али да јој је потребна подршка када се вјетар умири.

"Ускладиштена енергија може да реагује у дјелићу секунде. Она може да ријеши питања стабилности веома брзо, без потребе да се користе велике електране", рекао је Правен Катпал, потпредсједник компаније "АЕС енерџи".

Маск је у јулу обишао локацију на којој се налази огромна батерија, 225 километара сјеверно од Аделејда и рекао да је ово "само почетак".

Јужна Аустралија још није објавила колико плаћа "Тесли".

Извор: СРНА