latinica  ћирилица
01/12/2017 |  09:23 | Аутор: РТРС

ЦГ: Казне за одбијање вакцинације до 2.000 евра

Црногорска влада усвојила је приједлог Закона о заштити становништва који прописује високе казне за родитеље који одбију да вакцинишу своју дјецу.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Приједлогом данас усвојеног законског текста прописана је обавеза спровођења здравствених прегледа неких категорија становништва и вакцинанација дјеце против одређених заразних болести.

"Родитељ, усвојилац, односно старатељ дужан је да дјетету предшколског и школског узраста омогући вакцинацију", рекао је министар здравља, Кенан Храповић.

Износ прописане казне за родитеље који одбију вакцинацију своје дјеце креће од 100 до 2.000 евра.

Храповић је саопштио да заштита становништва од заразних болести укључује планирање, програмирање, организовање, спровођење и надзор над спровођењем мјера за спречавање, сузбијање, одстрањивање и искорјењивање заразних болести, као и обезбјеђивање материјалних и других средстава за заштиту од тих болести.

"У циљу заштите становништва од преносних болести, прописана је обавеза спровођења здравствених прегледа одређених категорија становништва, клицоноша и запослених у објектима под санитарним надзором“, рекао је министар.

Здравствене власти страхују да би значајни пад процента дјеце вакцинисане против малих богиња, заушки и рубеоле (ММР) у посљедњих пар година могао да доведе до епидемије малих богиња након појаве таквих случајева у земљама региона.

Противници вакцинације сматрају да управо ММР вакцина, као и неке друге које садрже тешке метале, код дјеце слабијег имунитета могу довести до тежих неуролошких сметњи, и оптужују државу за небригу и некомпетенцију у погледу третмана дјеце у стању аутизма.

Као одговор на критике дијела родитеља и јавности, црногорска Влада је Националном центру за аутизам додијелила посебни простор у оквиру Клиничког центра Црне Горе у Подгорици, као и најсавременију опрему за рану дијагностику и интервенцију код дјеце која пате од поремећаја из такозваног аутистичног спектра.

Извор: Агенције