latinica  ћирилица
30/11/2017 |  08:48 | Аутор: РТРС

Научници открили шта људе чини срећним

Шта једну особу чини срећном током живота? На то питање већ деценијама стручњаци са Харварда покушавају да добију одговор.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Прије 75 година започета је студија о срећи која је уједно и најдужа која је икада спроведена.

Задатак истраживача био је да прате шта је то што је позитивно утицало на срећу код појединаца, без негативних ефеката.

Током 74 година праћени су животи 724 мушкарца- како су се сналазили у свим ситуацијама на сваком животном пољу. Њих 60 су још живи и и даље учествују у истраживању.

Постоје двије групе испитаника. Прву су чинили студенти са друге године на Харварду 1938. године, док су другу чинила деца из једне од најсиромашнијих области у Бостону.

Како би добили што прецизније податке, истраживачи су учесницима слали упитнике, скенирали им мозак, узимали узорак крви, проучавали њихово здравље и разговарали појединачно са сваким.

Током времена ријешили су да у истраживање укључе и њихове жене и дјецу. Револуционарно истраживање било је прво те врсте у свијету и донијело је неке запањујуће резултате.

Једно од највећих открића било је да добри односи чине људе срећнијима и здравијима. Са друге стране, они који су били несрећни у везама више су патили, имали болове, били незадовољни и водили нездрав живот.

Извор: Спутњик