latinica  ћирилица
29/11/2017 |  14:28 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Најмања земља на свијету најмање и посјећена (ВИДЕО)

Европа привлачи убједљиво највише туриста него било који други регион у свијету, показују подаци Свјетске туристичке организације Уједињених нација, према којима је Стари континент прошле године имао 616 милиона посјетилаца.

Као што је и очекивано, Француска је најпривлачнија милионима туриста, а која је онда европска држава најмање "занимљива"?

Ту титулу носи државица "на литици", са свих страна окружена Италијом.

Са површином од само 61,2 километара квадратних, Сан Марино је најмања, али и најмање посјећена туристичка дестинација у Европи.

Међутим, неколико чињеница би требало да буду разлог због кога би сваки авантуриста требало да види Сан Марино.

Историја

Основан још давне 301. године, Сан Марино је једна од најстаријих европских република, настала у вријеме када су се градови државе множили по цијелој Европи, и надживјела га.

У престоници, по којој цијела држава носи име, заштићеној од стране УНЕСКО, налазе се три импозантне средњевјековне тврђаве које свједоче о турбулентној прошлости тог дијела Апенинског полуострва.

Пејсажи

Планина Титано дио је Апенинског планинског ланца и доминира прејсажом Сан Марина. Пружа феноменалан поглед све до Јадранског мора. Старе камене клупе мјесто су са кога се може уживати у зеленилу околиних села.

Диван поглед пружа се и из кабине жичаре која вози до града Борго Мађоре, историјског мјеста са кога се пружа поглед на све стране града државе.

Храна

Иако се углавном ослања на кулинарске традиције сјевера Италије, локална кухиња има шта да понуди. Дуга и веома јака је традиција прављања сира. На јеловницима доминирају јела од меса и пасте, допуњена локалним састојцима и зачинима.

Локални специјалитет је танак хлеб - пиада (сличан пиадини, која потиче из оближње покрајине Емилија Ромања). Све то употпуњује вино, које се на подручју Сан Марина производи скоро 2.000 година.

Архитектура

Посјтиоци Сан Марина могу да "путују кроз вријеме" у престоници која представља живи музеј. Њом доминирају манастири из 14. и 16. вијека, театар "Титано" из 18. и неокасицистичка базилика из 19. вијека.

Централно градско задње Палацо публико, одраз је фирентинске Палцо векијо, само нешто мањих димензија.

Дневни излет

Иако није члан Европске уније, Сан Марино има политику отворених граница с Италијом па туристима омогућава слободан улазак и боравак до 10 дана.

Идеалан положај чини га подједнако удаљеним од Фиренце и Болоње, па са за мање од три сата вожење из тих градова може стићи на једнодневни излет.

Шопинг

Због бесцаринске политике Сан Марина, шопинг је много повољнији него у "оближњој" Италији.

Извор: Агенције