latinica  ћирилица
29/11/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Храна која чува и линију и имунитет

Животна рутина нам је у већини случајева нарушена, а због стреса имамо осјећај као да је све дошло на наплату. Послије само пар дана "опуштања" већ примјећујемо вишак килограма, на вирусе не можемо да утичемо, а ни на хладно вријеме које нам често ремети планове.

Нема разлога да упаднете у овај Бермудски троугао незадовољства. Напротив, уз наше савјете научите како да оснажите себе тако да уживате у свему што доносе празници, а останете здрави и фит.

Зашто не треба држати дијету послије празника?

Држање дијете је обично прва ствар којој се људи окрену након сезоне слава, панично гледајући у скалу на ваги. Међутим, ово је уједно и велика грешка.

Прво, популарним јо-јо дијетама нећете остварити резулат на друге стазе, а славићете и празновати и касније у току године - да ли то значи да ћете се сваки пут окретати брзим дијетама?

Рјешење је у умјерености.

Модерне дијете често захтијевају да се одричемо неких од најважнијих нутријената као што су шећери, односно угљени хидрати, што је још једна велика грешка. Шећер је погонско гориво организма које пружа задовољство и покреће вас. Друго, у зимској сезони када је сваки излазак на ниске температуре својеврсно исцрпљивање организма и када владају вируси, управо су нам апсолутно сви нутријенти потребни у исхрани.

Како онда изгубити славске килограме?

Здраво мршављење заснива се на одузимању 500 од 2.200 калорија колико износе дневне енергетске потребе просјечне жене. Ако килограм садржи 7.000 калорија то значи да бисте губили 1 килограм на двије недјеље.

Нутриционисти истичу да само споријим мршављењем укомибнованим са физичком активношћу можете остварити резултате на дуге стазе, уједно промијенити навике у исхрани и бити сигурни да се килограми више неће вратити.

Предности здравог мршављења:

- Не исцрпљујете свој организам.
- Не враћају се килограми.
- Не осјећате недостатак намирница у исхрани.
- Задржавате задовољавајући енергетски баланс.
- Чувате имунитет.

Које намирнице су од кључног значаја у хладним данима?

Протеини! Захваљујући њима оснажујете организам и чувате оно што већ имате. Дакле, пилеће или ћуреће месо, кувана јаја, љешници, бадеми... сјајан су извор витамина Б6 и Б12 који ће вас чувати од вируса и прехлада. Одраслим особама се препоручује 50 грама протеина дневно, а трудницама и дојиљама још више.

Храна која чува линију и имунитет

- Лук садржи селенијум, антиоксидант заслужан за јачање имунитета.
- Сир садржи линолну киселину и здраве масти које треба да уносите сваки дан.
- Јогурт и други млијечни производи садрже пробиотике, ефикасне бактерије.
- Млијеко садржи витамин Д, а довољни нивои овог витамина смањују шансу да се разболите.
- Цинк, који се налази у месу, пилетини, кикирикију такође игра велику улогу у одбрани од грипа.

Трик за ублажавање мучнине

Није необично да осим респираторних болести све чешће владају и стомачни вируси који изазивају мучнину и дијареју. Мучнину најбоље може ублажити чај од ђумбира - сипајте 30 грама ђумбира у пола литре воде, прекријте и пустите да се хлади десетак минута. Додајте лимун и мед за љепши укус. Иначе, познато је и да газирана, нискокалоријска пића могу ублажити симптоме мучнине.

Да ли је тачно да пилећа супа лијечи грип?

Тачно је! Пулмолог Ервин Зимент доказао је да пилећа супа може ублажити симптоме грипа јер је аминокиселина цистеин која се налази у пилећој супи и основни састојак медикамената који се преписују против бронхитиса и осталих болести дисајних органа. Дјелотворност супе се појачава ако се у њу дода чен бијелог лука и мало бибера.

Пет корака до здравог организма:

1. Одмарајте се
2. Једите све, али умјерено
3. Редовно вјежбајте
4. Умањите ниво стреса у окружењу
5. Престаните да конзумирате дуван.

Извор: Мондо