latinica  ћирилица
28/11/2017 |  14:55 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Подводни свијет мађарске престонице (ВИДЕО)

Мађарску престоницу сваке године посјећује велики број туриста. Будимпешта је град познат по својој историји, архитектури, гарстрономији... који у посљедње вријеме привлачи све већи број љубитеља воде.
Подводни свијет мађарске престонице (Фото: Prinscreen YouTube/Great Big Story) -
Подводни свијет мађарске престонице (Фото: Prinscreen YouTube/Great Big Story)

Та чињеница нема много везе са ријеком Дунав која протиче кроз Будимпешту, већ са љубитељима роњења којима овај град нуди једну сасвим небичну авантуру.

Испод великог града налази се читав подземни, али и подводни свијет који жуди за авантуристима жељним истраживања.

На тлу мађарске престонице, као и испод њега, налази се више од 80 геотермалних извора. И док већина љубитеља воде углавном заврши у неком од будимпештанских геотермалних купатила, они малобројнији у воду иду са ронилчком опремом.

Природна топла вода која тече на великој дубини испод земљине површине, створила је на стотине пећина, па је тако овај град постао мјесто на коме се може срести највећи број подземних пећина на свијету.

Рониоци су истражили и мапирали више од 6,5 километара тунела, од 1950. године до данас. Много тога, међутим, још није нестражено.

Тунели и правац кретања кроз њих обиљежени су канапима, развученим кроз пећине, у чијој су топловој води биолози  пронашли неке јединствене аутохтоне врсте.

Извор: Б92