latinica  ћирилица
27/11/2017 |  16:39 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Шведска црква мијења текст: Бог је Бог, не мушкарац

Ново упутство за спровођење служби у Шведској цркви савјетује свештенике да избјегавају замјенице мушког рода када говоре о Богу, како би црква била инклузивнија.

Црквени лист "Киркан стиднинг" наводи да је тај приједлог усвојен и то великом већином. Како преноси "Гардијан", одлука ће ступити на снагу 20. маја сљедеће године.

Антје Јакелен, која је надбискуп Шведске цркве, рекла је послије гласања да је циљ да се "покаже свијету да постоји црква која може да носи и поштује различитост".

Према неким од приједлога новог правилника, који ће замијенити стари који датира из средине осамдесетих, у низу текстова би требало умјесто ријечи "Он" користити само ријеч "Бог".

Како преносе медији, у правилнку постоји и приједлог да се Бог зове "и оцем и мајком".

"Звати Бога 'Господом' успоставља родну хијерархију и подређени положај жена у западњачком, феминистичком контексту. Инклузивни језик у цркви је потребан јер је базиран на свјесности о различитим врстама дискриминације у друштву", навела је Софија Цамнерин, замјеница предсједавајућег у омладинској хришћанској организацији Екуменија.

Локални медији пишу да се "борба за нови правилник" води већ скоро десет година и да је цијели процес био под великом лупом јавности, али и предмет подјела.

Правилником се регулишу форма и изглед црквених обреда, сахране, вјенчања, крштења и другог, а постоје и упутства за то какве ставове свештеници треба да заступају, као и каква црквена музика би требало да се користи. Такође, у правилнику се говори и о језику који се користи током обреда.

"Наравно да постоје ствари које су укоријењене у традицији и то се поштује, али је неопходно прилагодити се и модерним временима. Рецимо, обред вјенчања је сада инклузивнији по питању језика, јер се данас вјенчавају људи различите старости", каже свештеница Боел Хесјер Сундман, која је заговорница новог правилника.

Иначе, Шведска је једна од најпрогресивнијих земаља што се тиче једнакости полова, а Јакеленова је прва жена на мјесту надбискупа Шведске цркве, преноси Б92.

Како се наводи на званичном сајту Шведске, црква је одвојена од државе 2000. године и такође ради на промоцији једнакости међу половима.

Синод има 125 жена и 126 мушкараца, а 45 одсто свештеника у цијелој земљи су свештенице.

Извор: Танјуг, Вечерње новости