latinica  ћирилица
26/11/2017 |  09:39 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Начин на који уништавате своје здравље

Недавно истраживање научника са Универзитета у Хелсинкију показало је да поремећаји у исхрани код младих узрокују дугорочне негативне посљедице по здравље.
Исхрана - Фото: РТРС
ИсхранаФото: РТРС

Примјећено је да је поремећена равнотежа у исхрани код испитаника утицала на повећање тјелесне тежине, већи обим струка и лошије ментално здравље, што су негативни ефекти који су били присутни и након 10 година.

"Неправилна исхрана не дјелује штетно, с обзиром на то да је толико распрострањена међу младима. Међутим, она оставља дугорочне негативне посљедице по здравље и ментално стање младих. Чак и ако симптоми не показују клинички поремећај исхране, рано препознавање и лијечење су изузетно важни", рекла је нутрициониста Ула Керкејнен, учесница у истраживању.

Студијаје спроведена над 4.900 младих Финаца, који су у оквиру анкете одговарали на питања о навикама у исхрани, тежини, здрављу и психолошком стању у животно доба од 24 године, али и након десет година, када су имали 34 године.

Научници су дошли до закључка да је неправилна исхрана средином двадесетих била узрочник лошијег психичког здравља међу женама и мушкарцима десет година касније.

"Ови резултати показују да је неправилна исхрана штетна за физичко и ментално здравље младих, како краткорочно, тако и дугорочно. Да бисмо ублажили ова дугорочна негативна дејства, морамо раније да препознамо овај поремећај", рекла је Керкејнен.

Исхрана је поремећена када особа произвољно одлучује када је гладна или сита, без обзира на то како се осјећа.

Исхрана такође може да се сматра поремећеном ако особа прецизно планира сваки оброк унапријед, рачуна калорије и вага храну, ако је на строгим дијетама или искључује одређену храну из свог јеловника, тврдећи да то ради здравствених или етичких разлога, док је стварни разлог заправо губитак тежине.

Извор: Агенције