latinica  ћирилица
25/11/2017 |  08:16 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

У Влади Српске завршене консултације о буџету; прес уживо на РТРС-у

У Бањалуци су данас завршене консултације предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и министара са социјалним партнерима о изради буџета Српске за наредну годину и програма економских реформи Српске од 2018. до 2020. године. Консултацијама је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Бањалука: Влада - социјални партнери - консултације - Фото: СРНА
Бањалука: Влада - социјални партнери - консултацијеФото: СРНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након завршних консултација да је постигнут договор са социјалним партнерима када је ријеч о буџету за наредну годину. Буџет остаје 3,335 милијарди КМ, и требало би да буде усвојен половином наредног мјесеца. Он је напоменуо да би БДП по први пут требало да премаши бројку од 10 милијарди КМ.

Премијерка Српске ће одржати конференцију за медије коју ће наша Телевизија преносити.

Цвијановићева и ресорни министри одржали су јуче састанке са представницима Савеза градова и општина Републике Српске, пољопривредних удружења, Борачке организације Српске, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске и Удружења УДАС.

Консултације су јуче обављене и са представницима Републичке организације породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила, Савеза логораша, Савеза цивилних жртава рата Републике Српске, Ветеранима Српске, те са Удружењем жена жртава рата Републике Српске.

Представници Владе почели су консултације о овим стратешким документима 15. новембра састанком са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Обављене су консултације и са представницима Конфедерације синдиката Републике Српске, републичког Удружења пензионера и Уније студената.

Преднацрт буџета за наредну годину пројектован је на 3,335 милијарди КМ, док се Преднацртом програма економских реформи номинално процјењује раст домаћег бруто производа у периоду 2018-2020. године од 4,8 одсто у наредној до 5,1 одсто у крајњој дефинисаној години.