latinica  ћирилица
24/11/2017 |  21:17 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

На Партизанском гробљу у Мостару нападнути студенти

Студенти из БиХ, Хрватске и Србије нападнути су данас на Партизанском гробљу у Мостару.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС


Студенти из Хрватске испричали су хрватски портал за "Индекс" да су их напали навијачи Фудбалског клуба "Зрињски" и повриједили водича и једног студента.

Једна студенткиња је рекла да су их окружили и вријеђали "говорећи да Мостар никада неће бити уједињен и да ћемо запамтити овај дан кад смо дошли".

Она је додала да је водич поменуо да кад су годишњице навијачи "Зрињског", чије удружење је одмах испод гробља, праве нереде и полиција долази да обезбиједи људе који долазе одати почаст жртвама.

"Кад смо се спуштали, то нас је и затекло. Двадесетак маскираних фантомкама, шаловима и капама навијача су нас напали. Један момак ударен је у лице. Други момак ударен је након што им је, дозивајући их именом, довикнуо `Шта то радите, они су са нама у оквиру факултета?`. Студенти су из Хрватске, БиХ и Србије, ми смо из Сплита. Дошли смо на конференцију о мостовима у организацији студената Грађевинског факултета у Мостару. Данас смо ишли разгледати град, те су нас одвели на Партизанско спомен-гробље", рекла је студенткиња.

Према њеним ријечима, и полиција која је дошла на лице мјеста била је веома неугодна и непрофесионална према нападнутим студентима.

У близини Партизанског спомен-гробља у Мостару данас су нападнути и чланови Савеза антифашиста и бораца народноослободилачког рата /САБНОР/ који су дошли да положе цвијеће поводом 25. новембра, који се у Федерацији БиХ обиљежава као "дан државности", потврђено је у МУП-у Херцеговачко-неретванског кантона.

"Група грађана је посјетила Партизанско гробље, ненајављена полицији. Група младића или хулигана, не знам како да их назовем, су их напали. Полиција је дошла и реаговала, испратила их и трага за починиоцима. Повријеђених није било", рекао је портпарол кантоналног МУП-а Људевит Марић.

Партизанско гробље у Мостару изграђено је 1965. године у част свим Мостарцима погинулима у НОБ-у. Изградио га је архитект Богдан Богдановић, у времену обнове и реконструкције која је наступила након завршетка Другог свјетског рата.

Спомен-гробље је један од симбола града, површине 5.000 метара квадратних, преко шест неправилних тераса. Гробље има 810 надгробних плоча, а за градњу су употријебљене камене плоче које су скинуте са старих и уништених камених кућа.

Партизанско спомен-гробље у Мостару проглашено је националним спомеником БиХ. Тренутно је девастирано и у јако лошем стању.