latinica  ћирилица
24/11/2017 |  20:38 | Аутор: РТРС

Жалбени претрес Шешељу 13.децембра, пресуда 2018.

Жалбени претрес на суђењу лидеру радикала Војиславу Шешељу заказан је за 13. децембар, пресуда се очекује у првој половини идуће године, док се у предмету против Радована Караџића пресуда по жалби очекује 2019, изјавила је портпаролка Механизма за међународне кривичне судове УН у Хагу Хелен Еглстон.
Војислав Шешељ - Фото: СРНА
Војислав ШешељФото: СРНА

 

"Жалбени претрес који је заказан за 13. децембар ће се одржати, а у случају да Шешељ не дође на претрес. Њему је Вијеће одредило браниоца у приправности", рекла је Еглстон.

Она очекује да ће Шешељу, који је првостепено ослобођен свих оптужби, жалбена пресуда бити донијета у првој половини идуће године.

Говорећи о раду огранка Механизма за међународне кривичне судове УН у Хагу, који наставља рад Хашког трибунала који ће у децембру званично престати са радом, портпаролка је навела да тренутно има неколико предмета који су у току, а потичу из рада Трибунала.

То су жалбени процеси у предмету притив Шешеља и Караџића, поновљено суђење Јовици Станишицу и Франку Симатовићу, рекла је она за Н1.

Изрицање пресуде у слуцају "Прлић и остали" заказано је за 29. новембар, након чега ће Медународни суд за бившу Југославију, познат као Хашки трибунал, послије више од 24 године престати да постоји.

На питање да ли вјерује да ће рад Механизма успјети да допринесе помирењу у региону и остварењу правде, Еглстон одговара:

"Механизам наравно преузима наслијеђе Трибунала, постоји архива која се састоји од више од два и по милиона докумената, архива која је већ великим дијелом доступна јавности, наравно да може допринијети са својим утврђеним чињеницама и информацијама да знамо шта се тачно то десило у конфликтима у бившој Југославији".

Она наводи и да је велика је одговорност и на локалним правосуђима и у том смислу Механизам пружа сву помоћ која је доступна у том смислу.

Извор: Независне новине