latinica  ћирилица
24/11/2017 |  20:04 ⇒ 25/11/2017 | 18:17 | Аутор: РТРС

"Дан државности БиХ"-прекрајање или злоупотреба историје? (ВИДЕО)

Прекрајање или злоупотреба скорије, или раније, историје постала је већ пракса сарајевских званичника. Док се сваког, па и овог 25. новембра "заклињу" у антифашизам, протјерују га са сарајевских улица и тргова!
Дан државности у БиХ - историјски аспект - Фото: РТРС
Дан државности у БиХ - историјски аспектФото: РТРС

У сарајевском "карневалу" патриотизма, антифашизма, државности опет су се у плаво-жутој боји, зашарениле улице.

Заставама, неријетко и наопако окренутим, "декорисане" су бандере, путна сигнализација, трговине. Карневалско скрнављење трајаће неколико дана-док се дефиле-најчешће предвођен насљедником творца Исламске декларације Бакиром Изетбеговићем –са цвијећем у рукама не услика поред неколицине преосталих симбола антифашизма.

Пљуштаће приче о "обновљеној" вијековима старој државности БиХ у постојећим "историјским" границама. Но историја је у граду на Миљацки, одавно постала "хисторија"!

"Онај ко прочита Резолуцију ЗАВНОБИХ-а и друге документе одмах му је јасно да ту нема ни ријечи које говоре о државности. Зато је прва велика заблуда да је ЗАВНОБИХ обновио државност БиХ", рекао је Драга Мастиловић, историчар.

Заблуда има још. "Заблуђели" су заборавили и да је тачка 4 Резолуције, дефинисала нову Југославију као државу слободних народа, а не суверених држава! Намјерно или случајно "заборављају" и да је више од половине вијећника ЗАВНОБИХ-а у Мркоњић граду, било српске националности. А Срби ни тада нису хтјели чврсту "границу на Дрини".

Ни ово не смета сарајевским параисторичарима у дугогодишњем хорском октобарском наступу о "државности БиХ" утемељеној ко зна када и обновљеној у Мркоњићу. Док преостале мјесеце у години користе за "протјеривање" антифашиста, па тако и првог предјседника ЗАВНОБИХ-а.

Војислав Кецмановић Ђедо у Сарајеву, одавно више не станује. Једину улицу у граду "преотео" му Нусрет Шишић Дедо, "рахметли" припадник Зелених беретки који се, да ли због прања биографије других, доводи у везу са убиствима српских цивила у ратном Трнову. Како је у "антифашистичком" Сарајеву Ђедо еволуирао у Деду, знају "хисторичари".

ЗАВНОБИХ или АВНОЈ!? Свеједно-битно је само да се "хисторија" прилагоди дневно-политичким потребама. И да са бандера висе заставе, исте оне које је, као и мога друга оличења бх. "државности" наметнуо високи представник!

Не знају "слављеници" антифашистичке државности ни зашто је из града на Миљацки нестао трг Ђуре Пуцара Старог, Булевар АВНОЈА, улица Саве Ковачевића или Пере Косорића...Ни зашто су "васкрсли" Млади муслимани, Бусулаџићи, Ђозе и они официри Ханџар дивизије и Хитлерови сљедбеници.

"Ја бих био убијеђен у њихов антифашизам када би рецимо Бакир Изетбеговић посјетио Корићку јаму гдје су посмртни остаци 140 Срба које су само за једну ноћ побили његови сународници из Ханџар дивизије предвођени хоџом Мухаремом Главинићем из Гацка", каже Драга Мастиловић, историчар.

Неће сарајевски дефиле пут Корићке јаме. Јер нису ни свих прошлих година када су у граду на Миљацки хероји еволуирали у терористе, а фашисти у антифашисте. За то вријеме "учитељица живота-историја" умјесто универзалне вриједности из мулти града проносила је бреме раздора и нетрпљивости у БиХ!