latinica  ћирилица
24/11/2017 |  19:41 ⇒ 25/11/2017 | 12:45 | Аутор: РТРС

Ко слави "Дан државности БиХ"? (ВИДЕО)

У једном дијелу БиХ празник, у другом сасвим обичан дан. Федерација 25. новембар обиљежава као Дан државности БиХ. И док политичари из Српске овај празник негирају, у другом ентитету обиљежиће га свечано. А и њих је све мање.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Година нова-прича стара. Још један 25. новембар и још један камен спотицања бх политичких елита.

Док Бакир Изетбеговић дијели честитке и подсјећа на вриједности са првог засиједања ЗАВНОБИХ-а '43. српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и ове године понавља-наметнутни датуми не могу бити празници.

"Мој став о 25. новембру познат је већ 20 година, а шта интимно мислим о овом датуму друго је питање. Нећу обиљежавати 25. новембар, јер се на силу и без уважавања туђег мишљења, оно што се мисли у дијелу БиХ, покушава наметнути у цијелој БиХ", категоричан је Иванић.

Ако ништа бар око тога сагласна је велика већина политичких лидера у Српској. Да 25. новембар није и не треба бити свечани дан, мисле и лидери ДНС-а, СП-а и ПДП-а.

"Ко сматра да треба, нека га обиљежава, а ми не треба да доприносимо томе", јасан је Марко Павић, предсједник ДНС-а.

"Да се празнује очито око тога нема сагласности и треба престати чинити те напоре да се намеће празновање оних догађаја око којих нема сагласности у овој земљи", рекао је Петар Ђокић, предсједник СП-а.

"Дан који немамо намјеру да славимо, али очито да га један дио БиХ слави. Ми то не желимо да оспоравамо, као што и ми славимо 9. јануар и не желимо да то ико оспорава", поручује Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

И за српска удружења која окупљају жртве протеклог рата 25. новембар не буди емоције.

"Нас интересује Дан Републике Српске и ми ћемо све своје снаге усмјерити да обиљежимо тај дан", истакао је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Да је и у Федерацији све мање окупљених око такозваног Дана државности БиХ показује и то што ће, први пут у овом мандату, госте у кабинету Бакир Изетбеговић примати сам. Хрватски члан Предсједништва од тога је одустао, јер Изетбеговић није хтио да обиљежавање прилагоди његовим обавезама.

"Бојим се да начин на који смо то урадили свјесно иде ка томе да тај дан обиљеже искључиво Бошњаци или чак бих рекао представници СДА. Не знам зашто је то све требало урадити на овај начин, али ево, то вам је једина истина", појашњава Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ.

Парадокс је да је тог 25. новембра 1943. један од важнијих закључака са засиједања ЗАВНОБиХ-а дефинисање БиХ као јединствене и недјељиве у којој сви народи имају једнака права.

Истовремено 74 године послије сваки датум, важан за Републику Српску, у другом дијелу БиХ се сматра спорним и одбија се празновати.