latinica  ћирилица
24/11/2017 |  17:36 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Скупштина града Бијељина усвојила Нацрт буџета за наредну годину (ВИДЕО)

Скупштина града Бијељина усвојила је Нацрт градског буџета за наредну годину од 47 милиона марака. Усвојен је и извјештај о извршењу буџета за период јануар-септембар ове године. Начелник Одјељења за финансије Славко Башић рекао је да је буџет за наредну годину планиран на нивоу овогодишњег прије ребаланса, док је опозиција предвођена СНСД-ом критиковала градску власт да је поново креирала потрошачки буџет, и да се занемарују улагања у капиталне пројекте.
Скупштина града Бијељине - Фото: РТРС
Скупштина града БијељинеФото: РТРС

Опозиција сматра да је извршење буџета града Бијељине од 1. јануара до 30. септембра ове године веома лоше, што показују кредити који су само у овој години подигнути за сервисирање текућих обавеза у износу од 4,6 милиона марака.

У нацрту буџета за наредну годину, кажу, нема довољно новца за капиталне пројекте и упозоравају да је поново направљен потрошачки буџет.

"Град Бијељина и даље се налази у тешкој финансијској ситуацији и град се не може више задуживати, једноставно дошли смо до границе опште задуживости. Буџетом нису предвиђене никакве нове мјере које ће стимулисати нова запошљавања, отварање нових радних мјеста, помоћ социјално угроженим категоријама и свим категоријама друштва којима је та помоћ неопходна", рекао је Недељко Ћорић, шеф одборничке групе СНСД у Скупштини града Бијељина.

Одговарајући на критику опозиције, начелник Одјељења за финансије Славко Башић каже да је буџет за 2018. годину пројектован на нивоу овогодишњег у износу од 47 милиона КМ прије ребаланса, који је услиједио због подизања кредита.

"Узели смо два кредита у текућој години. То је био разлог за ребаланс буџета од 4 милиона и 600.000 КМ. 600.000 КМ је за подстицаје у пољопривреди, а 4 милиона је за сервисирање ранијих дугова. Милион за орио пројекат, то је канализација, и милион марака за инфраструктуру", појаснио је Башић.

Из СДС-а поручују да су кредити који се сада враћају већ употријебљени за капиталне инвестиције у граду, попут изградње зграде факултета, градске заобилазнице и Центра за социјални рад, као и да ту нису урачунате милионске донације.

"Имамо санацију ријеке Јање, донацију турске амбасаде преко орио пројекта 6 милиона евра, што је укупна инвестиција од 16 милиона марака, а та инвестиција су капитална улагања", истакао је Јован Гајић, шеф одборничке групе СДС-а у Скупштини града Бијељине.

Шеф Клуба одборника Социјалистичке партије Недељко Јовић затражио је да се у буџету нађе 450.000 КМ за подршку рађању, субвенције за боравак дјеце у приватним вртићима и за помоћ најугроженијим пензионерима, док из СНСД-а наглашавају да се буџет креира како би се искористио за изборе идуће године.