latinica  ћирилица
24/11/2017 |  16:57 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Незапослени Приједорчани лакше до посла уз помоћ ЦИСО (ВИДЕО)

Значајну помоћ при тражењу посла, незапослени Приједорчани, али и грађани других крајева приједорске регије могу да добију у Центру за информисање, савјетовање и обуку незапослених лица- ЦИСО, који ради при филијали Завода за запошљавање Републике Српске.
Приједор - обука незапослених - Фото: РТРС
Приједор - обука незапосленихФото: РТРС

У овом центру незапослена лица из приједорске регије могу добити све потребне информације о тренутним конкурсима за посао, али и помоћ при писању биографије и припреме за пословни интервју. Циљ је лакша и бржа интеграција на тржиште рада и успјешно запошљавање.

У приједорској регији тренутно на посао чека више од 11.000 лица, што је за десет одсто мање у односу на исти период прошле године. Приједорчанка Жељка Зорић годинама је чекала на посао. Она је истакла да је веома срећна јер је добила вијест да ће почети да ради наредног мјесеца.

У циљу што бржег запошљавања, незапослени свакодневно могу потражити помоћ у приједорском Центру за информисање, савјетовање и обуку незапослених лица, који ради при приједорском Бироу. Све услуге су бесплатне.

"На овом мјесту прије свега пружају се квалитетне информације малдим људима везане за тражење посла, информације за наставак школовања, програми преквалификација, доквалификација, различите врсте обука које се организују у оквиру ЦИСО центра, прије свега мислим на радионице које се односе на писање радне биографије, пропратног мотивационог писма, основни елементи разговора са послодавцем", рекао је Драган Драгојевић, виши стручни сарадник за професионално и каријерно информисање у ЦИСО Приједор.

"Запослили смо, што се тиче Града Приједора за десет мјесеци 2.694 активна тражиоца посла, за 17 одсто више него у истом периоду прошле године, а на нивоу регије филијале 4.096 активних тражиоца посла, за шест одсто више", истакао је Здравко Сувајац, директор приједорске филијале Завода за запошљавање Републике Српске.

У овом центру прошле године кроз један од видова обуке, попут информатичке, прошло је око 2.000 лица.

ЦИСО има и презентацију на друштвеној мрежи Фејсбук.

На овом подручју дефицитарна занимања, између осталих, јесу електро, машински и хидро инжењери, биолози, дефектолози, логопеди, професори њемачког језика, обућари, кројачи и столари.