latinica  ћирилица
24/11/2017 |  16:36 ⇒ 25/11/2017 | 08:17 | Аутор: РТРС

У Влади Српске консултације о буџету (ВИДЕО)

У Влади Српске данас су настављене консултације о буџету за 2018. и програму економских реформи у наредне двије године, завршне консултације биће одржане сутра.
Консултације у Влади - Фото: РТРС
Консултације у ВладиФото: РТРС

У 10.00 часова предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Српске одржаће завршне консултације са социјалним партнерима о изради буџета Српске за наредну годину и програма економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. година.

Прес конференцију након консултација преносиће Телевизија Репубике Српске.

Премијерка Жељка Цвијановић данас је разговарала са пољопривредницима, борцима, удружењима инвалида и жртава рата. Из Владе је саопштено да је уважена већина сугестија социјалних партнера.

Предсједница Владе састала се и са представницима Републичке организације погинулих и несталих бораца, логораша, цивилних жртава рата и ветерана. На консултацијама данас и представници локалних заједница.

Састанци у Влади почели су јутрос. Први су стигли представници Савеза градова и општина. Постигнут је договор о додатној подршци изузетно неразвијеним општинама и то у виду суфинансирања њихових пројеката.

"Ми смо имали захтјев да се тај грант повећа, поред оних два милиона која долазе траншом, да уведемо једну позицију од 500.000 до милион КМ. Мислим да би се то могло реализовати", рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

"Људи имају квалитетне пројекте, аплицирају, али у вријеме кад треба да обезбиједе учешће, које је некад симболично 20 до 30.000 КМ, деси се да добију судску пресуду, не могу испунити ту обавезу и наравно пројекат пропадне. Циљ је да им олакшамо ову врсту аплицирања за пројекте, који ће донијети и инвестиције", истакла је Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Више новца траже и пољопривредници. Њихов захтјев био је повећање аграрног буџета у односу на садашњи износ од 60 милиона КМ, како био имао развојни карактер.

"Сматрамо и даље да висина тог буџета треба бити шест одсто од укупног републичког буџета, како је то законски предвиђено. Нисмо тражили конкретно колико би повећање могло бити, јер нема могућности да Влада подигне ниво тог буџета", нагласио је Ранко Сарајлић из Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Повећању се надају и ратни војни инвалиди. Траже да се лична инвалиднина повећа пет одсто.

"Од остатка средстава са буџетског гранта за исплате личних инвалиднина увијек остане дио и сматрамо да се из тога могу повећати инвалиднине за два одсто, па да се буџетом планира још три одсто", увјерен је Драган Врховац, предсједник Предсједништва Савеза РВИ Републике Српске.

Приједлог је и да се за 300 припадника ове категорије обезбиједи помоћ у виду самозапошљавања од по 2.500 КМ.

Отворена су и питања бањског лијечења. За ампутирце, остваривање права на ортопедска помагала и бањску рехабилитацију представљају основне захтјеве, што ће се, поручују, рјешавати посредством ресорног министарства.

Република Српска коначно добија и Закон о заштити жртава ратне тортуре.

Предсједник Републичког удружења жена жртава рата Божица Рајилић рекла је да је на консултацијама усаглашен оквирни текст закона о заштити жртава ратне тортуре који би до краја године требало да уђе у скупштинску процедуру.

"Категорија која је свих ових година била на маргинама свих друштвених збивања коначно ће добити своје мјесто. Овакав закон Република Српска никада није имала. Ово је први пут да је неко препознао проблем жртава ратне тортуре и анализирао тај проблем", рекла је Рајилићева.

За преговарачки сто сjели су и представници борачких категорија. Као главно питање апострофирали су рјешавање питања бораца који нису испунили услове за остваривање пензије.

"Ријеч је о нешто мање од 3.500 бораца, који имају мање од 15 година уплаћеног стажа, а више од 65 година живота и који према законским рјешењима не могу остварити право на пензију", појаснио је Душко Милетић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Разговарано је и о статусу ове организације и стамбеном збрињавању борачких категорија.