latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:26 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

У Будви потписан протокол о сарадњи и отворена изложба о Кочићу

Директори Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић, Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" из Београда Александар Јерков и Народне библиотеке Будве Мила Баљевић потписали су протокол о сарадњи под називом "Три Б".
Љиља Петровић Зечић - Фото: nezavisne novine
Љиља Петровић ЗечићФото: nezavisne novine

Након свечаног потписивања у холу Академије знања у Будви отворена је изложба "Петар Кочић" у простору Народне библиотеке Будве, коју је приредила Љиља Петровић Зечић.

Говорећи на отварању изложбе Зечићева је истакла да Бањалуку и Будву повезују три знамените личности - Стефан Митров Љубиша, Петар Кочић и знаменити Будванин Шпиро Боцарић, брат сликара Анастаса Боцарића.

"Шпиро Боцарић био је управник Музеја Врбаске бановине пред Други свјетски рат. Кочић израста на дјелу Љубише и спомиње га у својим записима. Код Љубише имамо Кањоша Мацедоновића, код Кочића је Давид Штрбац, који проговара оштрим језиком, као и Стефан Митров Љубиша у Далматинском сабору", навела је Петровић-Зечић.

У Будви је отворена и изложба "Шекспир и Сервантес" чији је приређивач Александар Јерков, који је рекао да су представљени панои са различитих изложби које је приредила београдска Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

У оквиру потписивања протокола о сарадњи три града уприличен је и пјеснички матине у оквиру којег су учествовати пјесници Драган Јовановић Данилов, Живорад Недељковић, Радослав Милишевић, Ружица Комар, Станка Рађеновић Станојевић и Бећир Вуковић.

Сви програми су одржани у простору Народне библиотеке Будве.

Извор: Срна