latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

ВСТС БиХ: У понедјељак изјашњавање о ревидираним закључцима

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ изјасниће се у понедјељак, 27. новембра, о приједлогу ревидираних закључака у вези са провјером ратне прошлости судија и тужилаца, најављено је из Савјета.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Изјашњавање о закључцима, које је било најављено за 16. новембар, одгођено је за наредну сједницу јер чланови Савјета нису постигли усаглашен став о томе.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија је тада, након бурне расправе, одгађање изјашњавања образложио потребом да се још једном сагледају кориговани приједлози закључака да би били у складу са европским прописима.

Тегелтија је рекао да је Делегација Европске комисије тражила да закључци донесени 26. октобра, који су изазвали бројне реакције домаће јавности и међународне заједнице, поново буду размотрени и прилагођени европским стандардима.

"Да не бисмо дошли у ситуацију да опет имамо некакве реакције, потребно нам је одређено вријеме да извршимо консултације и видимо да ли можемо да направимо неку верзију, односно да ли је већ понуђена верзија оно што Европска комисија од нас тражи", навео је Тегелтија.

Он је истакао да се у овом случају одлучује у контексту опредјељења БиХ и свих њених друштвених актера за приступање ЕУ, додајући да ВСТС не би желио да предузима ниједан корак који би био оцијењен као препрека том путу.

Према његовим ријечима, Савјет као цјелина и ниједан његов члан појединачно, неће учинити ништа што ће нарушити лични и професионални интегритет и интегритет ВСТС-а, јер нису спремни да ураде нешто што може угрожавати њихово мишљење.

Он је нагласио да ће ВСТС дати свој максимум да уобличи закључке у форму која ће бити у складу са захтјевима који се пред Савјет, као једну од институција БиХ, стављају у контексту придруживања ЕУ.

Извор: СРНА