latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:23 | Аутор: РТРС

Хрватска изложба о Тесли

У Мештровићевом павиљону Хрватског дома ликовних умјетника у Загребу, сутра ће бити отворена изложба посвећена Николи Тесли, коју су хрватски медији представили као мултимедијално-уметнички догађај године, али и као највећи умјетнички пројекат у модерној историји земље.
Никола Тесла - Фото: blic.rs
Никола ТеслаФото: blic.rs

Кустос изложбе, Хелена Булаја Мадунић, најавила је да ће посјетиоци уласком на изложбу, заправо ући у Теслин ум из будућности. Посјетиоци ће на једном мјесту путовати од Смиљана до Новог Зеланда пролазећи кроз различите фазе Теслиног живота. Причу о Тесли причаће сам трансформисани простор Хрватског дома ликовних умјетника, који ће на различите начине водити посјетиоце кроз пет различитих свјетова.

Како се најављује, један од експоната биће Теслополис, гдје ће се посјетиоци попети на врх свијета и с те позорнице, уроњени у атмосферу арт декоа у Њујорку између два рата, доживјети богатство и потенцијал људског стваралачког духа.

У средишњем дијелу, некој врсти бачве, биће постављен џиновски кип Николе Тесле висок 12 метара и тежак двије тоне. Дио поставке биће и интерактивно Теслино позориште кроз који ће посјетиоци на тренутак моћи да постану Тесла, кроз футуристички анимирани 3Д филм. На реализацији изложбе и експонатима ради више од 20 хрватских и међународних умјетника.

Извор: Блиц