latinica  ћирилица
23/11/2017 |  19:21 ⇒ 24/11/2017 | 10:39 | Аутор: РТРС

Москва: Пресуда генералу је наставак антисрпског тумачења рата! (ВИДЕО)

Оштра осуда хашке пресуде стиже из Москве! Хашки трибунал није испунио задатак непристрасног кажњавања свих који су починили злочине. Овако је руско Министарство спољних послова оцијенило рад суда у Хагу.
Марија Захарова, портпаролка МИП Русије - Фото: RT
Марија Захарова, портпаролка МИП РусијеФото: RT

Истовремено, амерички Стејт департмент се, како наводи Глас Америке, огласио прилично неодређено. Наводе да су примили к знању пресуду Младићу, а регион позивају на уздржаност.

Оваква политика не доприноси реализацији принципа неизбјежног кажњавања за ратне злочине. И не само то – сваким кораком све више отежава процес помирења на Балкану, оцјењује Захарова.

- Објективно говорећи, Хашки суд није испунио задатак да непристрасно казни све оне који су починили злочине. Штавише, селективним правосуђем оправдао је појединце, упркос постојећим доказима и отворио им пут у политички живот. Исту ствар учинио је и Суд БиХ, који није увидио злочине ратног команданта тзв. Армије БиХ Насера Орића, чији су борци из Сребренице између '92. и '94. нападали српске цивиле - рекла је Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије.

Осим тога, Трибунал није испунио ни основне принципе поштовања права на живот и пружање медицинске помоћи онима којима се суди, додаје Захарова. Подсјећа, да Младићу није било дозвољено да путује у Русију на лијечење, иако је званична Москва доставила гаранције. Сви потези јасно показују политику Хага.

- Инфериорност логике Хашког трибунала огледа се и у томе што је и поред утврђивања кривице Младића да је особље УН држао као таоце, иако их је тиме сачувао од бомби НАТО-а, занемарио чињеницу да је НАТО бомбардовањем бесправно спроводио војну операцију на територији тадашње Југославије. У тим нападима погинуло је мноштво цивила и дјеце, а да нико на Западу због тога није одговарао - навела је Захарова.

езимирајући ефекте рада Трибунала који се до краја године гаси, Захарова је поручила да рачунају на то да ће сви механизми, укључујући и могућност подношења жалби, бити максимално ефикасни, када је ријеч о процесу генерала Младића. Зарад очувања мира на Балкану, неопходно је да буду професионални и без предрасуда, закључила је Захарова.