latinica  ћирилица
23/11/2017 |  19:15 | Аутор: РТРС

Сирија - До краја године мањи број руских војника

Руске војне снаге у Сирији биће знатно смањене, а повлачење би могло да почне до краја године, рекао је начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов.

Герасимов је раније рекао да Русија може да смањи обим свог војног присуства у Сирији, али је одбио да прецизира датум или обим тог смањења.

Војна подршка Русије сиријском предсједнику Башару ал Асаду, посебно преко ваздушних удара, била је кључна у побједи над "Исламском државом" и сиријским опозиционим снагама.

"Има још веома мало да се уради прије извршења свих војних циљева. Наравно, одлуку ће донијети врховни командант и распоређивање ће бити смањено", рекао је данас Герасимов новинарима на маргинама састанка са предсједником Русије Владимиром Путином у Сочију.

Герасимов је додао да ће број снага бити смањен, али ће Русија имати двије војне базе, центар за праћење мира и "одређени број неопходних структура за подршку актуелној ситуацији" у Сирији.

Путин је јуче у Сочију примио Асада са којим је разговарао о пребацивање тежишта са војних операција на трагање за политичким рјешењем сиријског сукоба.

Извор: Срна