latinica  ћирилица
23/11/2017 |  18:03 ⇒ 24/11/2017 | 08:56 | Аутор: РТРС

Траса аутопута Београд-Сарајево подијелила политичаре, али и стручњаке (ВИДЕО)

Избор трасе аутопута Београд - Сарајево, кроз БиХ, мјесецима је прворазредно политичко питање. Власт у Српској опредијељена је за правац преко Романије, Вишеграда, Котромана; док ФБиХ заговара трасу преко Тузле и Бијељине, што је наишло на подршку локалне власти у тим градовима.
Траса аутопута - Фото: РТРС
Траса аутопутаФото: РТРС

Подијељени су и саобраћајни и економски стручњаци. Није познато ни како ће Турска финансирати изградњу аутопута Београд - Сарајево: кредитима или донаторским средствима.

Са позиције струке, траса аутопута од Сарајева преко Романије, Рогатице, Вишеграда до границе са Србијом је најприхватљивија, јер обухвата више регија, истакао је саобраћајни инжењер из Источног Сарајева Момчило Сладоје. Истовремено, како каже, Србији се омогућава најкраћа веза са Црногорским приморјем, Херцеговином, а у пракси то значи хиљаде туриста и аутомобила на путу.

- Мислим да је повезивање преко Тузле и Бијељине помало политичка одлука, а да што се струке тиче, пут из Сарајева преко Вишеграда, Вардишта и везао се на тај аутопут што гради Србија да би био знатно попуњенији и брже би се отплатио и довео би регије Републике Српске и БиХ у равноправнији положај - рекао је Сладоје.

Економски стручњак из Бањалуке Зоран Павловић не спори да би правац преко Вишеграда помогао развој истока Српске, али сматра да та инвестиција не би била оправдана, јер нити има довољно индустрије на том подручју, нити довољно аутомобила.


- Ако размишљамо о економском развоју БиХ и Републике Српске онда та брза саобраћајница има веће оправдање да буде тамо гдје има привредног живота, на потезу Бијељина-Брчко-Тузла-Сарајево - сматра Павловић.

И представници локалних заједница у Српској су подијељени. Званичници дистрикта Брчко и Бијељине преферирају тзв. сјеверну трасу, док начелници Сарајевско-романијске и Горњодринске регије инститирају на аутопуту кроз њихове општине. Став Владе, чини се, биће пресудан.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је став Владе да та траса иде преко Вишеграда, а то се налази и у стратешким документима Владе.

СНСД има исти става као Влада Српске. ДНС Сарајевско-романијске регије одбацио је инсинуације да је траса преко Вардишта "зелена трансферзала", већ жила-куцавица за цијелу регију. Непознаница је СДС, додуше њихов Градски одбор у Источном Сарајеву јасно се опредијелио за наведену трасу. Међутим, високопозиционирани званичници те странке Младен Босић и Мићо Мићић јавно лобирају за трасу аутопута преко Бијељине.