latinica  ћирилица
23/11/2017 |  17:25 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Кондолиза Рајс специјални изасланик САД за Балкан?

Бивша државна секретарка САД Кондолиза Рајс главни је кандидат за америчког специјалног изасланика за Балкан, наводи Спутњик позивајући се на неименовани извор.
Кондолиза Рајс (фото: Nur.kz) -
Кондолиза Рајс (фото: Nur.kz)

Наводи се да је "инсистирање Косова на учешћу Америке у дијалогу између Београда и Приштине само врх леденог бријега у плановима које САД имају за Западни Балкан" и да је "у средишту приче не само укључивање Америке у бриселске преговоре, већ и оживљавање и инсталација идеје, која је преиј неколико година потекла из Вашингтона, о именовању њиховог специјалног изасланика за Балкан".

Према сазнањима Спутњика, сада је "главни кандидат за ту позицију Кондолиза Рајс", а извор наводи да је "циљ јасан: америчка 'контрола' Русије путем њихове 'чврсте руке' на Косову и у Босни и Херцеговини, а све преко леђа Србије".

Овај извор је изнио тврдњу да "Америка не жели да се мијеша директно у преговоре" и да је "њен циљ да фактички надгледа завршни процес у вези са Косовом, али и да ријеши питање БиХ, прије свега због политичких процеса у Републици Српској".

"Избор Кондолизе Рајс за новог 'играча' за Балкан задовољио би и демократе и републиканце у Америци, а додатни поен јој је то што важи и за доброг познаваоца Русије", оцијенио је саговорник Спутњика.

Извор: Танјуг