latinica  ћирилица
23/11/2017 |  17:22 | Аутор: РТРС

Хрватска и даље суди генералу Младићу

Државно тужилаштво Хрватске објавило је да је против генерала Ратка Младића у Хрватској од 1991. донесена једна пресуда од 20 година због наводног ратног злочина над цивилима на подручју Шибеника.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

У одсуству му се суди и за минирање бране Перућа, а жупанијска тужилаштва још воде истраге због ракетирања цивилних циљева у Славонији и на задарском подручју, наводи Хина.

Према подацима које је хрватско Државно тужилаштво објавило на сајту, пресуда од 20 година Младићу донесена још 26. августа 1991. на шибенском суду.

Хина наводи да се под оптужницом тужилаштва у Сплиту Младићу у одсуству суди за планирање и организовање рушења бране и хидроелектране Перућа "са циљем потпуног потапања свих настањених мјеста низводно од бране и ријеке Цетине и то Сиња, Триља и Омиша са више од 50.000 становника".

Наводи се да се истрага против генерала Младића води у осијечком Жупанијском државном тужилаштву због ракетирања пожешког и ђаковачког подручја касетним бомбама од августа до октобра 1995. а у задарском због напада на Задар, Земуник Доњи, Поседарје, Придрагу, Суховаре, Рупаљ, Галовац и Кали.

Хашки трибунал осудио је јуче некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Извор: Танјуг