latinica  ћирилица
23/11/2017 |  17:07 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј одликовао потпредсједника мађарске владе

Његова светост патријарх српски Иринеј одликовао је Орденом Светог краља Милутина потпредсједника Владе Мађарске Жолта Шемјена и мађарског државног секретара за везе са црквама Миклоша Шолтеса.
Патријарх Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх ИринејФото: РТРС

У одлуци Синода Српске православне цркве наводи се да је на свечаности у београдској Патријаршији високо црквено одликовање, на приједлог епископа будимског Лукијана, додијељено мађарским званичницима за њихову дјелатну љубав према СПЦ и српском народу нарочито показану пружањем несебичне помоћи Епархији будимској.

Архијерејски замјеник Епархије будимске протојереј Војислав Галић рекао је да су Шемјен и Шолтес заслужили да буду одликовани јер помажу у очувању српске културно-црквене баштине у Мађарској.

"Одржавањем наше баштине сведочи се да смо ми духовно присутни у тој земљи, а вицепремијер и државни секретар нам у томе много помажу", нагласио је Галић.

Шолтес је рекао да су на свечаном пријему код патријарха Иринеја мађарски званичници добили потврду да су Срби и Мађари чланови једне хришћанске породице.

"Патријарх Иринеј нас је оснажио у уверењу да сарадња српског и мађарског народа постаје све важнија. Упућени смо једни на друге, треба да помажемо једни другима, посебно у актуелној мигрантској кризи која се појављује надирањем ислама, али и у очувању наше културе и националних и хришћанских вредности", истакао је Шолтес.

Он је навео да је посљедњих неколико година мађарска Влада издвојила око 10 милиона евра помоћи СПЦ у Мађарској за обнављање храмова и за обезбјеђивање средстава за три дома за одрасле који су под руководством српске цркве, преносе београдски медији.

"Драго нам је што јачамо црквене и политичке односе две земље. Помажемо Србији да би што пре ушла у ЕУ, јер је то наш заједнички интерес", додао је Шолтес.

Орден Светог краља Милутина, према одлуци Синода СПЦ, додјељује се онима који су се доказали као ктитори и добротвори.

Извор: Срна