latinica  ћирилица
23/11/2017 |  17:00 | Аутор: РТРС

Црна Гора - Усвојен сет закона о потврђивању споразума са НАТО-ом

Посланици владајуће коалиције усвојили су на данашњој сједници Скупштине Црне Горе сет закона о потврђивању споразума са НАТО-ом, чиме је утврђен правни оквир за сарадњу Црне Горе са Алијансом и земљама чланицама.
Црна Гора у НАТО-у - Фото: РТРС
Црна Гора у НАТО-уФото: РТРС

Приједлоге закона утврдила је Влада Црне Горе 26. октобра, као обавезе које произилазе из чланства у овој организацији.

"Црна Гора ће потврђивањем ових споразума испунити унутрашње услове за њихову примјену, чиме ће бити створен правни оквир за сарадњу коју држава остварује с НАТО-ом и његовим земљама чланицама", наведено је у образложењу.

Црногорски парламент верификовао је девет споразума.

Они се односе на атомске и безбједносне податке, саопштавање техничких података у одбрамбене сврхе, правни положај снага Сјеверноатлантског уговора, мисија и представника трећих земаља при Организацији Сјеверноатлантског уговора, међународних војних команди и међународног особља.

Посланици су усвојили измјене Закона о државном тужилаштву, којима је предвиђено да виша државна тужилаштва предлажу по два кандидата који се на Конференцији тужилаца бирају у Тужилачки савјет.

Црногорски министар правде Зоран Пажин истакао је да је заједничким напором Скупштине и Владе у највећој мјери заокружен законодавни оквир који уређује организацију и надлежност правосуђа.

Сједници нису присуствовали посланици опозиционих странака.

Извор: Срна