latinica  ћирилица
23/11/2017 |  14:06 | Аутор: РТРС

Чичковић: Велики задаци у будућности

Републички завод за статистику Српске у наредном периоду чекају велики задаци и изазови, попут пописа пољопривреде, усклађивање са стандардима ЕУ и међународним стандардима, те увођење нових истраживања, изјавила је данас директор завода Радмила Чичковић.
Радмила Чичковић - Фото: РТРС
Радмила ЧичковићФото: РТРС

"Све је то велики изазов због ограничености капацитета, а са друге стране се морају испунити велики захтјеви. Најважније је да статистика мора бити упоредива и да даје релевантне податке за кориснике који су нам у центру пажње", рекла је Чичковићева новинарима поводом обиљежавања 25 година постојања Завода.

Она је нагласила да је задатак Завода и даље давање провјерених података корисницима "који су упоредиви са свијетом да би знали гдје смо, шта смо и како ћемо даље".

Чичковићева је додала да је у протеклом времену Завод имао тешка и комплексна истраживања, као и да је имао активност пописа, за који је рекла да је био врло тежак.

Подсјећајући да се у протеклих 25 година јако пуно радило, да се почело од неусловних просторија и са малим бројем људи, Чичковићева је рекла да је Завод израстао у реномирану и важну институцију Републике Српске.

"Велики, капитални допринос дали су наши запослени који су се годинама усавршавали, напредовали, били на многим мисијама и радионицама и на истоку и западу и донијели доста знања. Можемо се похвалити да годишње издајемо преко 400 публикација, а наш сајт има велики број посјета", додала је Чичковићева.

Обиљежавању 25 година постојања и рада Републичког завода за статистику присуствовали су и министар финансија Српске Зоран Тегелтија, министар науке и технологије Јасмин Комић и министар просвјете и културе српске Дане Малешевић.

Извор: СРНА