latinica  ћирилица
23/11/2017 |  12:37 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Чордаш - Братић: Обезбиједити нормалне услове за живот

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш и потпредсједник Народне скупштине Српске Сенад Братић сагласили су се да, иако је у претходном периоду много урађено на рјешавању проблема избјеглица и расељених, предстоји још посла да се овој најрањивијој категорији становништва обезбиједе нормални услови за живот.
Министар Чордаш и потпредсједник Братић (Фото: http://www.vladars.net) -
Министар Чордаш и потпредсједник Братић (Фото: http://www.vladars.net)

Чордаш је нагласио да Влада Републике Српске спроводи значајне активности на реализацији пројеката намијењених управо овој популацији становништва и додао да се посебна пажња поклања пројектима одрживог развоја и запошљавања, саопштено је из Министарства.

Он је истакао да је повратницима потребно обезбиједити, не само кућу, већ је неопходна и инфраструктура, здравствена заштита, образовање и запослење, те да се тек тада може говорити о одрживом повратку и управо због тих разлога Влада Српске и Министарство издвајају средства за пројекте одрживог развоја.

Чордаш је рекао да ће у наредне двије године Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске реализовати пројекте укупне вриједности око 80 милиона КМ.

"Само кроз Регионални програм стамбеног збрињавања биће изграђено око 1.000 стамбених јединица у Републици Српској Србима, Хрватима и Бошњацима", нагласио је Чордаш и додао да постоји могућност да неки од пројеката буду настављени и у наредним годинама, тачније у 2019. и 2020. години.

Он је појаснио да, осим Регионалног програма стамбеног збрињавања, постоји Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја, као и Пројекат обнове стамбених јединица за расељене особе у БиХ, те Пројекат реконструкције стамбеног фонда, који се финансира из кредита.

Када је ријеч о Бошњацима, Чордаш је истакао да су кроз редовни Програм рјешавања проблема расељених, повратника и избјеглица у протеклом периоду издвојена знатна средства за реализацију бројних пројекта обнове и реконструкције стамбених јединица и изградње инфраструктуре.

Братић је истакао да су потребна огромна средства да би се проблеми ријешили, али је истакао да је свјестан чињенице да су буџетска средства ограничена и да нису довољна да би сви захтјеви били ријешени.

Он се нада да ће у наредном периоду буџетска средства за ову популацију становништва бити знатно повећана, те да ће започети заједнички пројекти који се финансирају из донаторских и кредитних средстава бити завршени у планираном року.

Само кроз Регионални програм стамбеног збрињавања повратницима бошњачке националности у Приједору, Теслићу и Котор Варошу биће обновљено и изграђено 77 стамбених јединица укупне вриједности око 2.600.000 КМ.

Извор: СРНА