latinica  ћирилица
23/11/2017 |  11:54 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Заједничка комисија без сагласности о Резолуцији о војној неутралности Српске (ВИДЕО)

На сједници Заједничке комисије Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа није постигнут договор око усаглашавања Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске због које је Клуб Бошњака у Вијећу народа покренуо процедуру за заштиту виталног националног интереса.
Вијеће народа - Фото: РТРС
Вијеће народаФото: РТРС

Члан ове комисије Војислав Глигић рекао је  да ставови нису усаглашени, јер Клуб Бошњака није поднио амандмане на Резолуцију.

"Пошто није било амандмана ни по једном члану резолуције, а Клуб Бошњака је инсистирао да се она у цјелини одбаци, нисмо могли постићи сагласност, па је на Уставном суду Српске да у даљој процедури одлучи да ли је она уставна или не, те да ли има повреде виталног националног интереса Бошњака", рекао је Глигић, делегат у Клубу Срба Вијећа народа.

Члан Заједничке комисије Мујо Хаџиомеровић истакао је да је рад Народне скупштине на доношењу Резолуције био неуставан, те да овај документ има елементе правно-политичке природе.

Он је додао да Резолуција садржи тачке према којима се неки досадашњи документи повлаче, а обавезују се и представници у институцијама да поштују тај документ.

"Основни и први члан Устава Српске је да у том ентитету живе три конститутивна народа. Ако Срби траже консензус на нивоу БиХ о свим питањима, зашто то ускраћују нама да равноправно учествујемо у доношењу било ког акта. Резолуција је потпуно неприхватљива, нисмо имали амандмане и тражили смо да се она стави ван снаге", каже Хаџиомеровић.

Члан Заједничке комисије Ненад Стевандић је нагласио да је Народна скупштина апсолутно надлежна да донесе одлуку о проглашењу војне неутралности Српске, те да се било какво мијењање устава и приступање војним савезима темељи на сагласности три народа и два ентитета.

Очекује да ће уставни судови Српске или БиХ убрзо донијети одлуку о овом, јер је јасно да овдје нема било какве повреде било чијег националног интереса.