latinica  ћирилица
23/11/2017 |  07:42 | Аутор: РТРС

Наставак суђења за убиство заробљених војника ЈНА у Сарајеву

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Драган Викић (Фото:depo.ba) -
Драган Викић (Фото:depo.ba)

Осим Викића, у предмету "Велики парк" оптужени су бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције, у центру Сарајева, гдје су убијени рафалима из ватреног оружја.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На рочишту одржаном 2. новембра, свједок Тужилаштва БиХ Бајро Куловац изјавио је да је чуо да су у извршењу тог злочина учествовали Неџад Херенда и Давор Матић.

Куловац је рекао да је као инспектор Федералне управе полиције око 2000. године обрађивао предмет о догађају у Великом парку по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево, те да је у својству свједока саслушао десет лица чија су имена била наведена у тој наредби.

Свједок је потврдио да је узео изјаву од Драгана Викића и бившег начелника Полицијске управе Нови Град Малика Кривића, али да није успио узети изјаву од Јусуфа Пушине јер се он, као тадашњи сарадник у Предсједништву БиХ, позвао на имунитет.

"Из исказа саслушаних нисмо имали конкретно јаке доказе ко је могао извршити злочин у Великом парку. Неко од њих је спомињао да су у томе учествовали Неџад Херенда и Давор Мишо Матић", рекао је Куловац.

Суђење је заказано за 13.00 часова.

Извор: СРНА