latinica  ћирилица
22/11/2017 |  21:56 | Аутор: РТРС

Хамас и Фатах постигли договор о изборима

Главне палестинске фракције Фатах и Хамас на састанку у Каиру договориле су се да општи избори у појасу Газе и Западној обали буду до краја 2018. године.

Учесници састанка, углавном представници те двије фракције, у саопштењу су позвали изборну комисију и заинтересоване стране да почну припреме за предсејдничке и парламентарне изборе прије краја 2018. године и затражиле од предсједника Махмуда Абаса да одреди датум тих избора након консултација са свим политичким снагама, пише АФП.

Разговори којима је посредовао Египат имали су за циљ да се постигне договор о примјени сљедећих фаза споразума о помирењу ривалских фракција, екстремистичког, исламског Хамаса и секуларног, умјеренијег Фатаха. Договор је постигнут прошлог мјесеца послије деценије погубних неспоразума.

Хамас је силом преузео власт у појасу Газе средином 2007. године, побиједивши снаге лојалне Абасовом Фатаху. Од тада је Абасова Палестинска управа контролисала само аутономне енклаве на другој палестинској територији Западној обали која је под окупацијом Израела.

На основу постигнутог споразума, Палестинска управа би требало поново да преузме власт у Гази. Главни камен спотицања су оружане снаге војног крила Хамаса и њихов војни арсенал оружја, јер та организација одбија да се разоружа.

У УН је недавно упозорено да је нови сукоб в,ероватан ако помирење Фатаха и Хамаса ни овог пута не успије.

Извор: БЕТА