latinica  ћирилица
22/11/2017 |  21:11 | Аутор: РТРС

Стејт департмент "примио к' знању" пресуду генералу Младићу

Амерички Стејт дипартмент саопштио је да је примио к' знању пресуду Међународног суда изречену генералу Ратку Младићу.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

Таква реакција је у односу на остале, које су се могле чути у САД, била прилично неодређена, констатовао је Глас Америке.

Званичник Стејт дипартмента рекао је да САД подржавају рад и пресуде Хашког трибунала, да настављају да се сјећају жртава у рату у бившој Југославији, али и "да позивају земље и народе у региону да се уздрже од запаљиве реторике и да раде заједно да изграде бољу будућност за читав регион".

Како преноси Глас Америке, на пресуду су реаговали и сенатори.

Бен Кардин из Одбора за спољне послове Сената и члан америчке Хелсиншке комисије, подржао је пресуду, али како је рекао "сјенку баца то што Младића многи на Балкану и даље сматрају херојем, и то што се поједини свјетски лидери - попут сиријског, понашају исто и за злочине пролазе некажњено".

Предсједавајући Хелсиншке комисије Роџер Викер рекао је да се нада да ће пресуда спријечити ревизију историје и допринијети помирењу.

Професор Универзитета Џонс Хопкинс и експерт за Балкан Данијел Сервер оцјењује да је пресуда "најбољи могући, али истовремено и незадовољавајући исход". Он је у блогу подсјетио да се на Хашки суд на Балкану не гледа благонаклоно због појединих ослобађајућих пресуда, али да је трибунал базиран на принципима да ће прије да ослободи неког ко је крив, него да осуди неког ко је невин и да тако треба да буде.

Ипак, Сервер закључује да је највећа корист од тог суда била што се они који су оптужени за ратне злочине нису послије бавили политиком - осим у случајевима БиХ, Хрватске и Косова.

Некадашњи командант НАТО снага у Европи Џејмс Ставридис сматра  да је ова пресуда најконкретнији и најважнији догађај у историји свјетског правосуђа.

Извор: Танјуг